Nové akční kamery z dílen GoPro jsou tu. A série Hero se letos rozroste dokonce o dva modely. Kromě očekávaného GoPro Hero11 Black se světu ukázal i přinejmenším zajímavý model GoPro Hero11 Black Mini. Jak je z názvu patrné, jde o menší verzi vlajkové lodě. A dokonce by se pořízení tohoto kousku mohlo mnohým vyplatit.

Podívejme se ale v prvé řadě na samotnou vlajkovou loď. Ta nabídne prakticky stejný design jako předešlá generace. Co ale není na první pohled patrné, je kamerový senzor. Ten je letos vyšší a nabídne snímky ve formátu 8:7 a rozlišení 5,3K. A lepší rozlišení senzoru znamená samozřejmě kvalitnější fotografie a videa.

Třeba fotky samotné budou u Hero11 27megapixelové, místo 23 MPx minulé generace. Ve třiceti snímcích za sekundu můžete pořizovat snímky až v rozlišení oněch 5,3K. V 5K pak kamera zvládne až 60 snímků za sekundu a ve 4K za sekundu snímků pořídí až 120. Nabízí také mód HyperView, který záběr celého senzoru namáčkne do formátu 16:9 a vytvoří tak mnohem akčnější video.

Konečně se tedy dostáváme k modelu Mini. Ten nabídne stejně skvělou kameru i systémové funkce, na jeho zádech ale nenajdeme displej pro monitorování záběru. Nabídne pouze malou LCD obrazovku pro zobrazení těch nejdůležitějších informací.

Cena bude částečně záležet na českých distributorech a částečně na tom, zda jste předplatiteli GoPro. Vlajková loď bude tedy v přepočtu stát bez předplatného zhruba dvanáct a půl tisíce korun (500 dolarů), s předplatným deset tisíc (399 dolarů). Mini verze vás vyjde na 10 000 korun (400 dolarů) bez předplatného a s ním na 7 500 (299 dolarů). Cena předplatného je zhruba jeden a čtvrt tisíce korun ročně (49,99 dolarů).