Asi víte, jak to teď na poli počítačových procesorů vypadá. Intel dlouhou dobu trh vedl, kvůli řadě chybných kroků se ale dostal do pozice, kde je on tím, který konkurenční AMD dohání. Podle nových zpráv o vývoji uvnitř firmy se mu to nejspíš bude dařit.

Intel totiž přišel s pětiletým plánem, který ho má do pozice jedničky na trhu vrátit. Velké naděje vkládá do architektury Intel 4, která má oproti dosavadní Intel 7 architektuře řadu výhod. Bude rychlejší, úspornější i levnější pro samotnou výrobu.

Intel po vzoru svého konkurenta AMD přechází na EUV výrobní proces. Jde o složitou výrobu čipů, která využívá pro tisk tranzistorů ultafialové světlo. Ačkoli je sama o sobě nákladnější než současný způsob výroby, díky zjednodušení celého procesu se ve finále jedná o úsporu.

Stačí totiž vykonat menší počet celkových operací a řada nástrojů, které Intel ve svých továrnách má, už nebudou potřeba. Navíc se má snížit počet čipů s defekty a celkově zvýšit kapacita produkce, což je pro firmu jako je Intel vždy jen dobře.

Intel 4 ale nemá přednosti jen ve způsobu výroby, přechází na 7nm architekturu, což mu umožňuje zvýšit výkon na Watt energie o zhruba 20 %. To je opravdu velká věc pro laptopová řešení Intelu, která právě kvůli spotřebě v poslední době strádají.

Nové čipy budou prý moct dosáhnout i vyšší frekvence. Máme se tak na co těšit. Otázkou ale samozřejmě je, jakým tempem bude postupovat konkurenční AMD.