Společnost HTC patří mezi přední výrobce souprav pro virtuální realitu a nyní svůj katalog obohatila o nový produkt, který nese název Vive Elite XR. Na první pohled se může zdát, že se jedná spíše o zařízení pro smíšenou či rozšířenou realitu nežli zařízení pro hráče, kteří si chtějí vychutnat podporované tituly, co jim leží v knihovně na Steamu. Jestli byste si z náhledového obrázku mysleli to samé, tak byste se opravdu trefili... částečně.

Přestože to tak nemusí vypadat, Vive XR Elite je skutečně multifunkční souprava, která se nesoustředí pouze na jeden z druhů realit. Ba naopak, dle vaší potřeby může sloužit jako AR/MR brýle nebo VR headset, který si připojíte k počítači bezdrátově nebo skrze USB-C a vychutnáte si s ním hry ve službách Viveport či Steam.

Vive XR Elite se chlubí 110° zorným polem, rozlišením 4K a 90Hz obnovovací frekvencí. Spolu s baterií, kterou lze mimochodem odepnout a nahradit jiným zdrojem energie skrze USB-C (minimálně musí dodávat 18 wattů), navíc váží pouhých 625 gramů, a neměl by tedy způsobovat nepohodlí kvůli velké hmotnosti.

Jednou z důležitých schopností soupravy je sledování vašich rukou, v důsledku čehož můžete se softwarem interagovat třeba klikáním nebo přetahováním v prostoru. Výrobce dokonce slibuje, že lze přirozenými pohyby prstů i psát. HTC dále slibuje, že Vive XR Elite poskytne uživatelům čistý zvuk díky ergonomicky navrženým výkonným reproduktorům.

Jakmile bude Vive XR Elite vydán, majitelé si budou moci užít stovku nejrůznějšího obsahu pro virtuální nebo smíšenou realitu. K dispozici naíc bude i Viverse neboli speciální metaverzum, kde bude možné trávit čas s přáteli.

Souprava HTC Vive XR Elite dorazí někdy na začátku března letošního roku, ale už nyní jsou otevřené předprodeje. Česká cena je stanovená na 34 999 korun a za tuto částku obdržíte nejen zařízení jako takové, ale i dvojici ovladačů a kolébku na baterii.