Jsou tomu dva týdny, co společnost Fractal Design představila novou počítačovou skříň Torrent. Novinka zaujala média nejen názvem, ale hlavně konstrukcí. Skříň byla navržena pro maximálně efektivní chlazení komponent uvnitř. 

Interiér je uzpůsoben tomu, aby pokud možno nic nebránilo proudění vzduchu směrem ke grafické kartě a procesoru. Čelo a spodní strana skříně jsou otevřené, vzduch dovnitř vhání pětice nových ventilátorů se širokými lopatkami, rychlostí až 1200 otáček za minutu a tichým chodem. Novinkou je také rozbočovač Nexus 9P Slim PWN pro ventilátory, a právě ten způsobuje problémy. 

Fractal vydal na svém webu zprávu, která varuje majitele skříní Torrent před potenciálně vadným rozbočovačem. Část těchto ventilátorových rozbočovačů bylo poškozeno během výroby a může způsobit zkrat. Moderní počítačové zdroje bývají naštěstí vybaveny ochranou proti zkratu, takže většinou se jen vypne počítač. „Může to ale vést i k problémům, které se nedají snadno odhalit,“ připouští Fractal.

Zatím se s vadným rozbočovačem přihlásilo „méně než pět“ zákazníků. Firma nyní prošetřuje, jak moc rozšířený je tento problémem, a zároveň pracuje na výrobě nového rozbočovače, který bude rozesílat zákazníkům. Stačí vyplnit formulář na oficiálních stránkách, kde je také k dispozici návod krok za krokem, jak vadnou součástku z počítače vyjmout. To by měli pro jistotu udělat všichni majitelé skříní Torrent.

Skříně od Fractalu jsou pověstné snadnou instalací komponent, takže to není nic těžkého. Součástka je dobře dostupná a na místě ji drží pouze dva šrouby. „Skříň Torrent můžete používat i bez rozbočovače ventilátoru, ovšem některé funkce budou omezeny. Proto koordinujeme s maloobchodními partnery postup pro bezproblémové vrácení peněz, pokud nechcete čekat na náhradní součástku,“ píše se ve zprávě pro zákazníky. Na závěr dodejme, že skříně Torrent od Fractal Design jsou v prodeji na i českém trhu. Většina výrobců je ještě ani nestačila stáhnout z nabídky.