V minulém roce Nvidia představila svůj první datacentrový procesor Grace. Tehdy nám k němu moc neřekla, mluvila jen o využití její NVLink technologie pro dosažení přenosových rychlostí až 900 GB mezi komponenty. Na letošní konferenci CEO Jensen Huang ukázal Grace CPU Superchip.

Jde v podstatě o dvě Grace CPU připojené k sobě, a tak dosahující výrazně lepšího výkonu. Po podobném řešení letos sáhl i Apple, když propojil dva své čipsety M1 Max do silného M1 Ultra. Architektury těchto dvou společností se ale pochopitelně nedají srovnávat.

Nový Grace CPU Superchip je postaven na architektuře ARM v9, využívá zmíněnou technologii NVLink a do jednoho socketu integruje 144 ARM čipů. Ty dohromady konzumují ohromných 500 W elektrické energie. Vysokorychlostní LPDDR5x paměti umožňují až terabajtové přenosové rychlosti.

Až začne Nvidia v první půlce příštího roku karty datacentrům nabízet, nabídne i možnost konfigurovanou s osmi grafickými kartami postavenými na architektuře Hopper. Společnost také čeká, že se její procesor zařadí spíše do výkonnější části spektra datacentrových procesorů.

A ano, Nvidia ukázala i dlouho očekávanou architekturu Hopper; nástupce Ampere, která pohání prakticky celou RTX 30XX sérii. Pojmenována je po vědkyni Grace Hopperové (omlouváme se fanouškům Minecraftu).

Než se ale začnete radovat, RTX 40XX tady ještě není a nějakou chvíli nebude. Prvním představeným čipem s novou architekturou je H100, a ten si domů opravdu neodnesete. Čip postavený na nové 4nm architektuře je přímo mířen na akceleraci strojového učení umělé inteligence.