Společnost Motorola ohlásila příchod nové aplikace s názvem Moto Secure, která se postará, aby byly telefony jejích zákazníků co nejlépe chráněny. Jedná se o zázemí plné nejrůznějších bezpečnostních funkcí, jež zajistí nejen patřičnou odolnost vůči softwarovým hrozbám, ale také ochranu před zloději ve skutečném světě.

Appka využívá technologii ThinkShield, která zajišťuje další vrstvu zabezpečení. Motorola slibuje, že díky komplexním hardwarovým a softwarovým funkcím jsou vaše údaje lépe chráněny před malwarem, phishingem či jinými hrozbami. Nejenže Moto Secure poskytuje uživatelům rychlý přístup k ovládacím prvkům souvisejícím s ochranou osobních dat, ale také přináší řadu dalších bezpečnostních vychytávek.

KAMUFLÁŽ APLIKACÍ A SOUBORŮ

Řada dnešních telefonů disponuje užitečnými funkcemi, které schovají vaše soubory či aplikace za dodatečnou bezpečnostní vrstvu. Prakticky jim nasadí kamufláž – v telefonu se tedy nachází, ale dostat se k nim můžete pouze vy. Přesně takto pracují třeba zabezpečené složky, které v aplikaci Moto Secure nechybí. Aplikace je navíc možné zamaskovat, a to pomocí nastavení speciální ikonky, aby nikdo nepoznal, o co se vlastně jedná.

BEZPEČNĚJŠÍ BROUZDÁNÍ INTERNETEM

Další vychytávku ocení hlavně uživatelé, kteří často pracují s telefonem na veřejných Wi-Fi sítích, jež lze najít ve spoustě kaváren či restaurací. Pokud Moto Secure objeví jakýkoli bezpečnostní problém s připojením, budete zavčas upozorněni. Funkce Ochrana sítě navíc dokáže aplikacím zakázat používání otevřeného připojení a brání navíc spoofingu zablokováním připojení 2G.

JEŠTĚ ODOLNĚJŠÍ ZAMYKACÍ OBRAZOVKA

Dnešní zamykací obrazovky telefonů si lze poměrně detailně přizpůsobit přímo v nastavení, nicméně i tato vychytávka je integrována do aplikace Moto Secure, a to s jedním parádním vylepšením. Ne všechna zařízení blokují menu stavového řádku, když jsou zamčená, a tak je možné například zapínat či vypínat mobilní data i bez toho, aby majitel telefon odemkl. Moto Secure však toto zakáže a zloději tedy nebudou moci zneužít vypnutí mobilních dat či Wi-Fi k tomu, aby uživatel nemohl svůj ztracený mobil najít.

LEST NA ZVĚDAVCE

Se zamykací obrazovkou souvisí i funkce, která zamíchá rozložení číslic při zadávání PIN kódu. Vy tak sice nebudete moci telefon odemknout po paměti a jednotlivé části svého hesla budete pravděpodobně muset chvilku hledat, ale pro zvědavce, jež by se rádi podívali do vašeho telefonu, se může jednat o zajímavou překážku.

NEVĚDÍ TOHO APLIKACE PŘÍLIŠ?

Když si z obchodu nainstalujete novou aplikaci a poprvé ji spustíte, většinou se vás dožaduje nejrůznějších povolení. Častokrát by ráda měla přístup k souborům, kontaktům či poloze a občas může být skutečně zmatek v tom, jaká aplikace má která povolení. Moto Secure vám ale poskytne přehledný výpis toho, jaké appky měly přístup k určitým datům za posledních 24 hodin. Pokud byste přišli na cokoliv nevyhovujícího, lze povolení spravovat.

DOSTUPNOST

Aplikace Moto Secure bude dostupná pouze pro majitele telefonů Motorola, jež běží na systému Android 13 nebo novějším. Už nyní si ji mohou vyzkoušet uživatelé smartphonů ThinkPhone, Moto G73 5G a Moto G53 5G.