Když se řekne ThinkPad, pravděpodobně vám jako první naskočí notebooky od společnosti Lenovo. Věděli jste však, že značka nepatřila vždy pod tohoto čínského výrobce? Před třiceti lety, konkrétně 5. října roku 1992, představil velikán IBM svůj první ThinkPad.

Zařízení, označené jako ThinkPad 700C, bylo v té době unikátem, disponovalo totiž velkou barevnou obrazovkou a objevilo se v černé barvě, což tehdy nebylo standardem. Do klávesnice byl zabudovaný i takzvaný TrackPoint, malá kulatá vychytávka červené barvy, které fungovala jako touchpad.

Od roku 2005 patří značka ThinkPad Lenovu. Ačkoliv se technologie posunuly kupředu, tak některé typické prvky, jako je třeba zmíněný TrackPoint, jsou součástí výbavy i dnešních ThinkPadů. Se staronovým modelem ThinkPad X1 Carbon Gen 10 30th Anniversary Edition, který Lenovo představilo, se ale můžeme vrátit zpátky v čase.

Jde o limitovanou edici, které je na světě pouze 6 000 kusů, přičemž tisícovka z nich náleží japonskému trhu. Od klasického X1 Carbon Gen 10 se liší speciálním balením a barevným logem. České internetové stránky Lenova zatím novinku neuvádí, ale ve Spojených státech jsou dostupné hned dvě různé konfigurace.

Ta levnější disponuje procesorem Intel Core i7-1260P, zatímco druhá má pod kapotou procesor Core i7-1270P. Kapacita operační paměti může být buď 16GB, nebo 32GB, interní úložiště je pak dostupné v 512GB a 1TB verzi. Rozlišení displeje je v obou případech 4K, avšak levnější varianta používá IPS panel a dražší OLED.

Za ThinkPad X1 Carbon Gen 10 byste zaplatili nejméně 3 439 dolarů, což je 85 300 Kč v přepočtu. Ještě výkonnější konfigurace pak stojí 4 169 dolarů, tedy v přepočtu 103 400 Kč.