Společnost Nokia nedávno dosáhla významného technologického milníku, když úspěšně provedla první audio a video hovor s využitím 3D prostorového zvuku přes mobilní síť. Nový způsob hovoru byl umožněn novým kodekem 3GPP Immersive Video and Audio Services (IVAS). Kodek umožňuje uživatelům slyšet zvuk v reálném čase a v prostorovém rozložení.

Prostorový zvuk, který se již ujal při streamování hudby, nyní Nokia přenáší i do sféry videohovorů, což otevírá nové možnosti pro využití této technologie. Avšak rozšíření této technologie mezi běžné uživatele potrvá ještě nějaký čas. Součástí chystané aktualizace mobilních sítí 5G, známé jako 5G Advanced, bude i kodek IVAS. Aktualizace by měla přinést vyšší rychlosti, lepší energetickou účinnost a přesnější lokalizaci. Přestože 5G Advanced umožní realizaci hovorů s prostorovým zvukem, přesto může trvat několik let, než tuto službu začnou nabízet mobilní operátoři.

Dále je třeba zmínit, že prostorový zvuk bude dostupný jen na telefonech, které jsou vybaveny alespoň dvěma mikrofony, což ale dnes platí pro většinu moderních zařízení.