Společnost HMD Global chce smartphony Nokia dokázat, že snadná opravitelnost má smysl. Poté, co k nám zamířily modely jako C12 nebo G22, byl včera ohlášen nový kousek s označením G42 5G, jenž opět vznikl ve spolupráci s firmou iFixit, která prodává nástroje na opravu nejrůznějších zařízení a spojuje kutily z celého světa.

HMD opět slibuje snadnou výměnu displeje či ohnutého napájecího konektoru, ale daleko více se pravděpodobně bude hodit možnost nahrazení baterie s nízkou kondicí za zbrusu novou bez nutnosti navštívit servisní centrum.

Výrobce mimo jiné láká na 50Mpx fotoaparát, který je doprovázen 2Mpx makro senzorem a 2Mpx hloubkovým snímačem. Součástí aplikace fotoaparát je noční režim. Rozlišení předního fotoaparátu, který je umístěn v malém výřezu 90Hz IPS LCD displeje, činí 8 Mpx.

Pod kapotou zařízení najdeme 5 000mAh baterii s podporou 20W dobíjení, o níž výrobce tvrdí, že si po 800 nabíjecích cyklech zachová 80 % kapacity. Telefon je pak poháněn čipem Snapdragon 480+ 5G a k dosažení lepšího výkonu pak přispívá i 6GB operační paměť.

Informace o ceně, datu vydání a paměťových variantách na tuzemském trhu budou teprve upřesněny.