Neuralink, společnost známá svou vizí propojit lidský mozek s počítači, nedávno oznámila, že její inovativní implantát Blindsight získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) prestižní označení „průlomové zařízení.“

Implantát Blindsight má za cíl obnovit zrak u lidí, kteří o něj přišli, a to včetně těch, kteří nikdy neviděli. Elon Musk, zakladatel Neuralinku, věří, že tento implantát by mohl obnovit zrak i u osob, které ztratily oči nebo zrakový nerv, pokud je jejich zraková kůra stále funkční. Vize budoucnosti, jak ji Musk představuje, zahrnuje nejen návrat běžného zraku, ale i potenciál vidět v infračerveném, ultrafialovém či dokonce radarovém spektru, čímž by lidské schopnosti překročily běžné fyzické limity.

Blindsight se odlišuje od jiného projektu Neuralinku, nazvaného Telepathy, který umožňuje lidem s poraněním míchy ovládat počítače pomocí myšlenek. Druhý implantát již prošel testováním na lidech a vykazuje nadějné výsledky, přestože se technologie nachází stále v rané fázi vývoje.

Označení „průlomové zařízení“ ze strany FDA poskytuje Neuralinku možnost úzce spolupracovat s odborníky z tohoto úřadu během celého procesu schvalování.