Společnost Neuralink získala povolení provést druhý zákrok pro implantaci mozkového zařízení, několik měsíců poté, co Noland Arbaugh jako první obdržel tuto technologii. Zpravodajský portálThe Wall Street Journal uvádí, že společnost nyní hledá další zájemce o účast v klinické studii.

Elon Musk minulý týden oznámil, že Neuralink přijímá přihlášky od potenciálních kandidátů. Společnost, která zahájila nábor účastníků minulý rok, se snaží vyvinout tuto technologii, aby pomohla lidem s ALS, poraněním míchy a jinými stavy vedoucími k ochrnutí.

První implantát zaznamenal problémy asi měsíc po operaci, kdy se některá vlákna zasunula z mozku. Neuralink údajně identifikoval řešení tohoto problému. Implementovali softwarové aktualizace, které obnovily mnoho Arbaughových schopností. Arbaugh, který je paralyzovaný od krku dolů, byl viděn na videích sdílených společností Neuralink, jak hraje šachy, ovládá hudební přehrávač a provádí další aktivity.

V reakci na počáteční závadu plánuje Neuralink umístit vlákna implantátu hlouběji do mozku při nadcházejícím zákroku, aby se minimalizovala šance na jejich pohyb, jak se to stalo dříve. FDA tyto změny schválila a společnost doufá, že druhou operaci dokončí do června.