Partneři Nvidie už na trh uvedli notebooky s jejími grafickými kartami postavenými na architektuře Ada Lovelace. Respektive pouze část z nich – 8. února byly vypuštěny kousky s GPU RTX 4090 a RTX 4080, na ty zbývající si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Z prvních testů je patrné, že moje upozornění, které jsem do řady článků psal – tedy, že mobilní grafické karty mají sice stejné značení, ale výkonnostně se od těch desktopových dost liší – bylo rozhodně namístě.

Jak potvrdili recenzenti ze serveru Notebookcheck, není GeForce RTX 4080 jako GeForce RTX 4080. Nově představená mobilní varianta totiž ve všech testech dosáhla nejméně o 31 % horších výsledků než její desktopová sestra.

Součástí testu byla řada benchmarků 3DMark a tituly Zaklínač 3: Divoký Hon a Shadow of the Tomb Raider. Co se týče zátěžových testů, nejhůř si mobilní GPU RTX 4080 vedla v disciplíně Fire Strike Ultra (rozlišení 3840x2160), kde zaostávala o 37 % za desktopovou variantou. Zaklínač ve stejném rozlišení s vysokými detaily dopadl pro RTX 4080M ještě hůř, získala o 41 % menší průměrný počet FPS než klasická RTX 4080. O další jedno procento horší výsledek byl spatřen v titulu s Larou Croft v hlavní roli, který byl testován ve FullHD s vysokým nastavením vizuálů.

Ve spoustě případů to bude ale ještě horší, některé notebooky totiž nemají za cíl poskytnout uživatelům ten nejvyšší možný výkon bez ohledu na spotřebu, nýbrž jakýsi balanc mezi těmito dvěma faktory. Mobilní RTX 4080 v zařízení tohoto typu tak bude pochopitelně zaostávat ještě více.

Jak upozorňují i sami recenzenti, na paměti musíte mít i fakt, že systémové specifikace u her vždy počítají s desktopovou verzí karty (není-li blíže upřesněno). Pokud se tedy podíváme třeba na titul Forspoken, zjistíme, že pro hraní v rozlišení 2160p při 60 snímcích potřebujeme grafiku GeForce RTX 4080. Ale pozor, jedná se o desktopovou verzi, takže s tou notebookovou byste v takto vysoké kvalitě skoro určitě hrát nemohli.

Problém by šel snadno vyřešit i tak, že by tvůrci her psali do systémových specifikací slůvko „Desktop“ vedle názvu grafické karty.