Dají se pomocí konzole PlayStation těžit kryptoměny? Ano, dají. Důkazem je ilegální kryptofarma ve městě Vinnycja, kterou odhalila ukrajinská kontrarozvědka. V nevyužívaném skladu, který je součástí rozsáhlé průmyslové zóny, našla přes 500 grafických karet, 50 procesorů a 3800 konzolí PlayStation 4 zapojených do těžby kryptoměn. Jedná se o největší odhalenou ilegální krytofarmu v zemi. 

Přečtěte si také: Novou funkcí antiviru Norton 360 je těžba kryptoměn

Kryptofarmu prozradila velká spotřeba elektřiny, kterou navíc odebírala načerno. Provozovatelé upravili elektroměry tak, aby ukazovaly nižší odběr. Vyšetřovatelé předběžně vyčíslili škodu na 4 až 5,6 milionu korun. Taková zátěž elektrické sítě mohla eventuálně vést k výpadkům elektřiny v celé oblasti. S provozovateli bylo zahájeno trestní řízení. 

Dosud se o těžbě kryptoměn pomocí herních konzolí mluvilo spíše v teoretické rovině. Díky nízkému výkonu a poměrně vysoké spotřebě by se těžba pomocí PS4 prostě nevyplatila (tedy aspoň v situaci, kdy musíte platit za elektřinu). Konzole PS4 a PS4 Slim jsou vybaveny GPU na úrovni AMD Radeon 7970M s 18 výpočetními jednotkami a 8 GB GDDR5 paměti s propustností 176 GB/s. Bez započítání nákladů na energii by tak jedna konzole mohla vytěžit kryptoměnu v hodnotě 96 Kč měsíčně, mining rig sestavený z 3800 konzolí mohl vydělávat provozovatelům slušných 364 800 Kč za měsíc.