Aktualizace: Dobrá zpráva. Tvůrci softwaru BattlEye pro boj s podvodníky uvedli, že jejich řešení již delší dobu nativně podporuje Linux a Mac. U Steam Decku to nebude jiné. To znamená, že hry využívající BattlEye poběží také na Steam Decku. Tedy za předpokladu, že vývojáři daných titulů na podporu zareagují a povolí tuto možnost ve svých hrách.

BattlEye využívá například Destiny a PUBG.

Více v původní zprávě níže.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Steam Deck se pokouší o něco, čeho ještě nebylo dosáhnuto, dostat na operační systém Linux hry z Windows. U většiny z nich to není větší problém, ty onlinové ale ke svému fungování potřebují anti-cheat programy, které na Linux jednoduše adaptovat nejdou. Proto Valve slíbili, že ty velké budou později Linux podporovat.

Prvním výsledkem snažení Valve je podpora zmíněného operačního systému Easy Anti-Cheatem (EAC) od Epic Games. Navíc teď funguje i se systémem Mac Applu.

EAC navíc funguje i s vrstvami Protonu a Winu, které používá právě Steam Deck.

Tato podpora znamená, že jsou na dosah hry jako Apex Legends, Fall Guys, Dead by Daylight, 7 Days to Die, Paladins i War Thunder. Stačí u nich mírný zásah vývojářů.

Mnoho herních vývojářů dokonce už minulý týden dostalo testovací modely zařízení prakticky identické finálnímu produktu. Je nutné konstatovat, že většina si Steam Deck chválí.

Naproti tomu ale stále není zajištěna funkčnost mnoha jiných multiplayerových titulů jako Tom Clancy's Rainbow Six Siege, PUBG či Destiny 2. Ty totiž používají konkurenční program BattleEye.

Stejně nejistá je zatím i kompatibilita Fortnite se zařízením, na Linuxu zatím nefunguje ani samotný Epic Games Store.

Nesmíme ale zapomenout, že Valve má pořád na vyřešení těchto záležitostí ještě dost času, první Steam Decky k zákazníkům zamíří až začátkem příštího roku.