Ačkoliv je japonská společnost Sony známá především díky své působnosti ve videoherním průmyslu, nezanedbatelnou částí jejího katalogu jsou i mobilní telefony. Momentálně má v přípravě novou vlajkovou loď, která podle všeho nabídne parádní výkon díky silnému čipsetu a 16GB operační paměti. Nyní se tento kousek ukazuje na prvních renderech.

Za zveřejněnými snímky a videem, jež telefon ukazuje ze všech úhlů, stojí známý leaker Steve Hemmerstoffer ve spolupráci se serverem Green Smartphones. Xperia 1 V, jak se bude nový smartphone jmenovat, je ve spoustě ohledů velice podobný svému předchůdci. Tentokrát jsou ale všechny senzory nacházející se na zadní straně integrované do kamerového ostrůvku a nenachází se mimo něj. Vše tak působí o něco elegantněji. Kromě toho máme letos počítat s menšími rozměry, ale prý nepůjde o nic zásadního.

Co se týče samotné výbavy, počítat bychom měli s 6,5palcovým displejem, který nebude prohnutý. Jeho konkrétní specifikace bohužel nebyly odhaleny, nicméně Xperia 1 IV využívala OLED panel se 120Hz obnovovací frekvencí a rozlišením 1644x3840 pixelů, takže budeme moci zřejmě počítat s něčím podobným, nebo ideálně lepším. Vepředu pak najdeme i selfie kameru, jejíž rozlišení údajně bude 12 Mpx.

V ostrůvku na zadní straně najdeme fotoaparáty hned tři – ten hlavní údajně bude 12Mpx a doprovodí jej 48Mpx ultra širokoúhlá kamera a 12Mpx teleobjektiv. Pod kapotou bychom pak mohli najít čipset Snapdragon 8 Gen 2 a 5 000mAh baterii (tyto dvě věci zatím nejsou potvrzené, berte je prosím s rezervou).

Sony by mohla s tímto smartphonem konkurovat Samsungu či Googlu a ještě bude zajímavé sledovat, jakou cenovku ve finále Xperii 1 V nastaví. Minulá řada totiž začínala na poměrně ambiciózní částce (kolem 1 200 eur neboli 28 400 korunách v přepočtu).