Chcete začít chodit do fitka, plavat, jezdit na kole nebo prostě mít přehled o svém zdraví? Jestli jste alespoň na jednu z otázek odpověděli ano, tak vám jistě přijde vhod tento drobný pomocník – fitness náramek Xiaomi Smart Band 7. Ten nejenže obsahuje spousty funkcí, které váš sportovní styl života budou monitorovat, ale také dlouho vydrží, vypadá dobře a je v češtině. Ne nadarmo se jedná o nejprodávanější řadu fitness náramků na trhu, která je tu s námi už několik let. Tolik funkcí za takovou cenu, prostě neseženete. Pojďme se tedy podrobněji podívat, co všechno umí!

Než se detailněji vrhneme na to, zda umí měřit tep nebo kolik sportovních aktivit dokáže rozeznat, ukážeme si jeho přednosti. Tou nejhlavnější je 1,62” AMOLED displej. Na ten je perfektně vidět i při přímém slunečním svitu, a tak si v klidu přečtete SMS zprávy, uvidíte, kdo vám volá, nebo si jen zkontrolujete, kolik je hodin. Navíc je chráněn 2,5D ochranným sklem, takže zvládne i drsnější zacházení.

Ještě aby ne, když jednou ze sportovních aktivit, kterou náramek zvládá, jsou i bojové sporty. Vzhled ciferníku si pak můžete vybrat ze stovek dostupných a modifikovat si je podle sebe. Pokud by se vám však nějaký nepozdával, je možnost si stáhnout jeden z tisíce dalších zde. Fakt, že se jedná o jednu z nejpopulárnějších řad náramků na trhu, podporuje i to, jak skvělou má komunitu. Při prolézání internetem určitě naleznete nějaký ten ciferník přímo pro vás a dokonce může být i lokalizován do češtiny. Dobré čitelnosti přispívá i rozlišení 192x490 pixelů a jas 500 nitů.

Pod displejem se skrývá 180mAh baterie, která by měla při standardním používání vydržet až 360 hodin, tedy nějakých 15 dní. V porovnání s konkurencí je to docela nadprůměr. Nabít ji do plna pak můžeme pomocí přibaleného magnetického napájecího adaptéru za přibližně dvě hodiny. Zbytek náramku pochopitelně tvoří pogumovaný řemínek, který je příjemný a nepotí se pod ním ruka. Testovaný produkt jsme obdrželi v černé barvě. Dostupné jsou pak i další varianty jako bílá, oranžová, zelená, modrá či růžová.

Hlavně poslední zmiňovaná barva vypovídá o tom, že náramek je určen všem pohlavím. Pokud vám ale nevyhovuje ani jedna z nabízených barev, naleznete na trhu stovky odlišných. Ať už tedy barvou nebo materiálem. V kombinaci s nějakým specifickým ciferníkem, tak můžete na ruce nosit opravdu jedinečný náramek, který nikdo jiný nemá. Celková hmotnost náramku je poté pouhých 13,5 gramů a musím uznat, že po chvilce nošení jsem ho na ruce skoro vůbec necítil. Je tedy o necelý gram těžší než předchozí model, ale nepoznáte to. Co však oproti Smart Band 6 poznáte, jsou rozměry. Náramek je totiž o 1 milimetr kratší a přibližně 2 milimetry širší.

Teď ale k samotným funkcím. Kromě více než 110 sportovních režimů (namátkou třeba lyžování, běhu, hraní tenisu a tance) umí Smart Band 7 měřit tepovou frekvenci, kroky, vypočítat spálené kalorie i ušlou vzdálenost.

Navíc se tento fitness náramek stane vaším „doktorem“. Kromě sledování zdravotních funkcí, jako je měření saturace kyslíku v krvi, dechová cvičení, monitorování spánku a měření úrovně stresu, umí i jednu věc, kterou ocení ženy. Je jí sledování menstruačního cyklu. Jelikož má tento náramek ve svém názvu slovo Smart, obsahuje pochopitelně i chytré funkce. Přímo z vašeho zápěstí tak můžete ovládat přehrávač hudby ve vašem telefonu, mrknout na předpověď počasí nebo třeba využít možnost hledání telefonu v případě že byste ho nemohli najít.

Dále pak můžete odmítat a přijímat hovory, číst SMS nebo zprávy z WhatsAppu a Messengeru či kontrolovat emaily. Pokud by se vám stalo, že díky opravdu nízké hmotnosti na náramek zapomenete a skočíte s ním šipku do bazénu, nemusíte propadat panice. Smart Band 7 disponuje vodotěsností v hodnotě 5 atmosfér, tedy do nějakých padesáti metrů hloubky. Pokud tak nejste nadšenci do potápění, s náramkem si v klidu zaplavte.

No a jak Smart Band 7 propojit s telefonem? Jednoduše přes Bluetooth. Novinkou je zde modernější verze Bluetooth 5.2. Ta by měla být stabilnější, rychlejší a především bezpečnější. Nutností není ani vlastnit telefon značky Xiaomi. Propojit jde s jakýmkoliv zařízením, které má verzi Androidu minimálně 6.0, a produkty Applu se systémem iOS verze 10 nebo novější. Nutností však je mít nainstalovanou aplikaci Mi Fitness nebo Zepp Life. My využili doporučenou a první zmiňovanou Mi Fitness. Nejenže v ní vidíte detailnější přehled vašich aktivit, ale můžete díky ní také náramek aktualizovat a nebo stáhnout jiné ciferníky. A jestliže vás děsí angličtina, tak ani tady se bát nemusíte. Stejně jako náramek samotný je i aplikace kompletně v češtině.

Pokud tedy chcete fitness náramek, který toho umí opravdu hodně, jeho aplikace je uživatelsky příjemná a ke všemu vypadá dobře, je Xiaomi Smart Band 7 jasnou volbou. Kdo chce, může si koupit i o něco lepší verzi Pro. Ta kromě toho, že je větší, nabízí i mikrofon a možnost nastavit si na pozadí jakýkoliv obrázek. A osobně tu nacházím jen jednu nevýhodu: Verze s NFC je oproti Band 6 dostupná pouze pro asijský trh. Ale kdo ví, co přinese čas.