S kryptoměnami to jde v poslední době z kopce, ceny padají, a tak se těžařům zřejmě nevyplácí je nadále získávat pomocí grafických karet. Někteří Číňané, kteří tímto způsobem dříve vydělávali spousty peněz, nyní grafické karty hromadně prodávají v přímých přenosech na tamních sociálních sítích.

Karty od společností AMD a Nvidia ve velkém kupovali těžaři a internetové kavárny. Využívaly se především k těžbě kryptoměny Ethereum, což za jejích dobrých časů nabízelo velice lukrativní zisky. Jakmile ceny Etherea společně s Bitcoinem klesly, nemělo už smysl se tomuto odvětví věnovat. Těžaři tak prodávají své stroje za nízké ceny.

Po Čínských sociálních kolují snímky z živých vysílání. Můžete na nich vidět desítky grafických karet ležících na podlaze, jež zoufale čekají, až si je někdo pořídí. Ty nejoblíbenější kousky, kupříkladu Nvidia RTX 3060 Ti, se prodávají za v přepočtu 9 400 Kč. Levnější RTX 2060 se na stejném serveru prodává za v přepočtu 4 900 Kč.

Kvůli zavedení mechanismu Proof of Stake do kryptoměny Ethereum, nastane tak zřejmě ve třetím nebo čtvrtém kvartálu letoška, už budou grafické karty pro její těžbu zbytečné. Těžařům tak vlastně nic jiného, než vše rychle prodat nezbývá, pokud si tedy nemyslí, že se jim vyplatí tu chvilku ještě těžit kryptoměnu, jejíž cena razantně spadla.