Kybernetická kriminalita je v Německu stále rostoucím problémem, který zahrnuje nejen krádeže dat, ale i průmyslovou špionáž a sabotáž. Nedávný průzkum společnosti Bitkom (citováno agenturou Reuters), kterého se účastnilo více než 1 000 společností, odhaluje, že náklady na tuto kriminalitu dosáhnou v letošním roce ohromujících 206 miliard eur (pět bilionů korun v přepočtu).

Ralf Wintergerst, prezident společnosti Bitkom, dokonce prohlásil: ,,Německá ekonomika je velmi atraktivním cílem pro zločince a nepřátelské státy. Hranice mezi organizovaným zločinem a státem řízenými subjekty jsou nejasné.“

Podle průzkumu ze společností postižených útoky 70 % uvedlo, že došlo k odcizení jejich citlivých dat, což představuje nárůst o 7 % ve srovnání s minulým rokem. Rovněž 61 % těchto společností čelilo narušení své digitální komunikace, což je zvýšení o 4 % oproti předešlému roku.

Tento nárůst je alarmující a ukazuje, jak je důležité, aby se společnosti a vlády jednotlivých zemí zaměřily na kybernetickou bezpečnost. Investice do moderních zabezpečovacích systémů a vzdělávání zaměstnanců v oblasti kybernetické bezpečnosti jsou klíčové.