Elon Musk na Twitteru ohlásil, že zavede více různých druhů ověření, díky čemuž bude možné od sebe odlišit celebrity a normální uživatele, kteří prošli procesem verifikace, vládní představitele a firmy. První skupinka bude mít vedle svého jména modrý odznak, druhá šedý a třetí zlatý.

První nástřel toho, že by Twitter mohl mít více různých stupňů ověření, přišel těsně poté, co byl standardní modrý odznak přidán jako benefit do předplatného Twitter Blue. Šedý status „Official“ mohl být k vidění u známých médií, firem, celebrit či politiků. Protože byl ale systém statusu chaotický a jeho rozdělování mezi jednotlivé známé osobnosti vůbec nedávalo smysl, byl krátce po vydání zrušen.

Ve svém Tweetu nyní Elon Musk uvádí, že jde o bolestivý, avšak nezbytný krok. Více podrobností o fungování tohoto systému zatím nemáme, ale Musk v diskuzi uváděl, že se o ně podělí příští týden. To by rozhodně nebylo od věci, protože v původním příspěvku uváděl, že se mezi uživatele novinka rozšíří už příští pátek.

Na našem Discord serveru jsem se komunity zeptal, co si myslí o tomto systému ověření:

„Čím víc checkmarků, tím víc Twitter. Viz Tumblr. Jako vidím v tom jen to, že chce přišlápnout celebrity a ponížit je na úroveň běžných uživatelů. Ale potom to jde udělat jako malé sociální sítě, ověření přes občanku. Chápu proces zpoplatnění, aby se zaplatila práce. Ale nevím. Chaos,“ uvedl nejento.

„Hlavně mi připadá [jako] blbost, že si každý člověk může koupit stejný checkmark jako celebrity, hlavně kvůli identity theftu, ale tak snad tomu s tou manuální kontrolou zabrání,“ přispěla svým názorem Vája.