Amazon jako e-shop s knihami začínal, a tak ani není divu, že se jeho prvním hardwarovým produktem stala čtečka Kindle. Od původního představení v roce 2007 přibyla velká řada nových generací. Pokud ale celou tu dobu u sebe držíte některý z nejstarších Kindlů, máme pro vás špatnou zprávu. Nové knížky si už nekoupíte.

Amazon všem přihlášeným uživatelům jeho čteček páté generace a starších rozeslal e-mail, který o nemilé novince mluví. K online obchodu s e-knihami nebudou moct přistoupit od srpna/augusta. Knihy tak už přímo nekoupí, nepůjčí ani si neprohlédnou.

Společnost ale starší modely vyloženě nevypíná, stále můžete číst dosud stažené knihy. Navíc můžete knihy jednoduše koupit přes počítač a do svého Kindlu je poté nahrát. Pokud tak na novější model zkrátka přecházet nechcete, můžete dále používat ten starší.

Důvodem jsou pravděpodobně z velké části technologické limitace. Internetové protokoly prošly od roku 2007 velkým vývojem, a třeba bezpečnost tak už nemusí být pro Amazon dostatečná. Samozřejmě to nejspíš pomůže některé uživatele přesvědčit ke koupi nového modelu.