Ačkoliv je Nokia známá hlavně pro výrobu tlačítkových telefonů (a hlavně všemi uznávaného modelu 3310), již dlouho působí i na trhu se smartphony. Svůj katalog nyní obohatila o nový přírůstek, který nese označení C12 a je určený pro nenáročné uživatele.

Tato novinka, jež zamířila i k nám do Evropy, disponuje 2GB operační pamětí a 64 GB místa na úložišti. Pokud by vám to nestačilo, lze si přidat nějaké ty gigabajty navíc pomocí microSD karty. Pod kapotou najdeme čip Unisoc SC9863A s maximální frekvencí 1,6 GHz a 3000mAh baterii, kterou byste si údajně zvládli vyměnit doma sami. Mnohé možná překvapí i to, že je stále využíván port microUSB.

Přední strana telefonu je osazená 6,3palcovým displejem s rozlišením HD+ a 5Mpx selfie kamerou, která umožňuje odemknutí telefonu naskenováním obličeje. Mnohé však může zamrzet absence čtečky otisků prstu. Vzadu pak najdeme 8Mpx fotoaparát a baterku/blesk.

Nokia C12 běží na operačním systému Android 12 Go, který je určen a speciálně optimalizován pro méně výkonná zařízení. Výrobce navíc slibuje, že co čtvrt roku vydá bezpečnostní aktualizaci. Telefonu pochopitelně nechybí ani možnost připojení k Wi-Fi nebo podpora technologií Bluetooth 5.2 či GPS. Vybaven je také 3,5mm jackem.

Smartphone Nokia C12 bude nejprve dostupný u našich sousedů v Rakousku a Německu, a to za cenu 119 eur (tedy 2 850 korun v přepočtu). Později by se ale měl rozšířit do dalších zemí.