Odborníci na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Flare prostřednictvím portálu Bleepingcomputer vydali zprávu, ve které varují před nelegálním prodejem přihlašovacích údajů společnosti OpenAI na darkwebu. Společnost OpenAI stojí za populárním textovým AI nástrojem ChatGPT.

Darkweb, tedy část internetu přístupná pouze prostřednictvím speciálních nástrojů, jako je například Tor, umožňuje anonymní a šifrovaný průchod svými hlubinami. Mezi lidmi je známý jako místo, které nemá žádné hranice a poskytuje úkryt zločincům, nicméně, lze na něm najít i spoustu legitimních služeb.

Podle analýzy bezpečnostních expertů se na prodej nabízelo více než 200 000 přihlašovacích údajů. Ačkoli celkový počet aktivních uživatelů se odhaduje na více než 100 milionů, zdá se, že odcizené údaje představují pouze malou část. Přesto je nezbytné dbát zvýšené opatrnosti.

Zájem kriminálníků o generativní umělou inteligenci roste. Jeden z nich dokonce vytvořil software zvaný WormGPT, jehož cílem je pomahát hackerům s tvorbou škodlivého softwaru. WormGPT je podobný ChatGPT, ale patrně nemá žádné etické hranice nebo omezení (zatímco ChatGPT má soubor pravidel, která se snaží zabránit uživatelům zneužívat službu k nelegálním aktivitám).

Data společnosti Flare navíc ukazují, že ChatGPT bylo mezi hackery na darkwebu či Telegramu během posledních šesti měsíců zmíněno více než 27 000krát. To popularitu generativní AI jen potvrzuje.