O grafické kartě AMD Radeon RX 6500 XT jsem mluvil minulý čtvrtek ve Stručně. AMD totiž smazalo příspěvek, ve kterém tvrdilo, že 4 GB VRAM nejsou dostatečné pro hraní her. Důvod? Zřejmě to, že právě tato karta disponuje čtyřmi gigabajty VRAM. Její recenze přitom nejsou zrovna pozitivní.

Novináři zahraničních médií o RX 6500 XT říkají různé věci. „AMD RX 6500 XT je horší než GPU z roku 2016,“ tvrdí Gamers Nexus. „Toto je nejhorší GPU, co si pamatuji, a to tuhle práci dělám přes dvě dekády,“ prohlásil Steven Walton, redaktor webu TechSpot. Linus Tech Tips naopak tvrdí: „Grafická karta, kterou si možná můžete pořídit... ale neměli byste.“ A tak dále.

Dle recenzí je problému více. AMD zjevně na nové kartě šetřilo a zároveň se nepovedlo dostatečně zvýšit výkon. Ten prý odpovídá předchůdci této karty – RX 5500 XT. Jedná se o GPU, jež vyšla před dvěma lety s menší cenovkou a s vyšším počtem obrazových výstupů.

Ne všechny recenze jsou však negativní. Mezi pozitiva například patří nízká spotřeba energie, kterou si chválil například redaktor webu HotHardware. „Nový Radeon RX 6500 XT je jednou z nejúspornějších grafických karet. Přestože nabízí mnohem vyšší výkon (častěji než GeForce GTX 1650), spotřeba 6500 XT je jen o něco málo vyšší. Ve srovnání s Radeon RX 5500 XT a Radeon RX 570 nová 6500 XT spotřebovává při zátěži výrazně méně energie.“