Od oznámení Steam Decku se s handheld konzolemi roztrhl pytel. V půlce května jste mohli třeba zaregistovat nový handheld AYANEO 2 od čínské společnosti AYANEO. Nabízí dobrou grafiku a slušný procesor s maximálním taktem 4,7 GHz. U této malé konzole však společnost nezůstala a nyní představuje další s názvem AYANEO 2 Geek.

Na první pohled si mohou být velmi podobné, ale konzole AYANEO 2 Geek cílí na méně náročné hráče, a tak je složena z trochu horších, ale cenově dostupnějších komponentů. Podporována bude technologie Wi-Fi 6 a až 1TB interního úložiště. Aby se vám na konzoli vlezl dostatek her.

Přečtěte si také: MSI Claw: Kdy se konkurence pro Steam Deck dostane na trh?

Handheld se bude prodávat ve dvou cenových variantách, přičemž obě by měly být výkonnější než konkurenční Steam Deck a nabídnou 16 GB RAM. Levnější verze AYANEO 2 Geek vás vyjde na nějakých 17 tisíc korun nebo 700 euro a bude disponovat procesorem AMD Ryzen 5 6600U. Druhá verze, jež bude dostupná za 800 euro, v přepočtu skoro 20 tisíc korun, bude vybavena procesorem AMD Ryzen 7 6800U. Jak si můžete povšimnout, za oba kousky zaplatíte více než za model Steam Decku se středně velkou pamětí, který stojí 550 euro nebo asi 13 600 Kč. Což ale také dává smysl vzhledem k lepšímu výkonu a ten cenový rozdíl není až tak šílený, pokud porovnáme nejdražší verzi Steam Decku s nejlevnější verzí AYANEO 2 Geek. Pak už se dostáváme pouze na rozdíl asi 20 euro neboli pár stovek korun.

Výhodou Ayaneo je také fakt, že na něm běží buď AYANEO OS, nebo Windows. Záleží, co si vyberete. V případě Windowsu však nemusíte příliš řešit kompatibilitu, která tíží Steam Deck, jenž disponuje vlastním operačním systémem založeným na Linuxu. I když ano, na Steam Deck je taky možné dostat Windows, jen to není tak snadné.

Co se pak týče displeje, tak můžeme počítat s sedmipalcovou obrazovkou s rozlišením 1200x800 pixelů, což odpovídá lehce lepšímu HD. Pro porovnání, Steam Deck nabízí skoro stejných 1280x800 pixelů. Jen to vypadá, že AYANEO 2 Geek na rozdíl od Steam Decku nenabídne možnost proti reflektivní verze displeje, aby se vám hrálo lépe venku.

Dále tu najdeme klasické rozložení tlačítek spolu s gyroskopem, abyste hry mohli ovládat nakláněním konzole. Nejsou zde však dotykové plochy, které Steam Deck nabízí, takže se budete muset spokojit s D-padem a joysticky.

Pro připojení periferií následně AYANEO 2 Geek nabízí tři USB-C porty a pro odemčení dokonce i čtečku otisku prstu. Konzole bude dostupná v listopadu letošního roku a už nyní se dá předobjednat v Číně. Společnost prý v následujícím týdnu zveřejní i možnosti předobjednávky pro hráče a nadšence mimo Čínu.

Hlavní důvod, proč nyní vidíme nárust takovýchto handheld zařízení, je, že Valve stále není schopno naplnit poptávku po Steam Decích. Nejen, že bylo nejdřív jeho vydání odloženo, ale i dnes se k němu stále nedostali ani ti, kteří si ho předobjednali hned první den. Nedávno se navíc objevila zpráva, že i hráči, jež mají dostat Steam Deck v druhé polovině tohoto roku, se ho možná nedočkají. Takže situace s dodáním této handheld konzole je aktuálně docela nejistá. Podobně jako tomu ještě do nedávna bylo s PlayStation 5, Xboxem Series X nebo i grafickými kartami.

Nejen proto je tady tím pádem prostor pro společnosti jako AYANEO nebo GPD, které se vrhají do tohoto rozjetého vlaku a snaží se zaujmout potenciální zákazníky Steam Decku. AYANEO má aktuálně na prodej 4 zařízení, přičemž je ještě několik, které mají přijít v příštích měsících. Tak můžeme pouze doufat, že v jejich produktech nenastane úplný zmatek.