Trh s herními ovladači je obzvlášť v dnešní době poměrně nekompromisní. Každá konzole nebo většina platforem nabízí svoje vlastní řešení, u něhož zkrátka víte, že patří k těm nejlepším a že přesně slouží k tomu, k čemu sloužit má. Ať už se tu bavíme o ovladači DualSense pro konzole PlayStation 5, případně starší DualShock pro předchozí generace; ovladače Xboxu pro Xbox a PC nebo třeba Switch Pro… inu, pro Switch.

Pro spoustu hráčů ale také často přijde moment, kdy třeba nechtějí tolik ovladačů řešit. Kdy si chtějí ideálně zvyknout na jeden a mít klid. Bohužel vzhledem k tomu, jaká dnešní doba je, to není úplně možné a vždy se najde alespoň jeden kus hardwaru, který stojí této utopii v cestě. Většinou to bývá právě konzole PlayStation.

Nejinak je tomu i u nyní recenzovaného gamepadu Trix-510 od společnosti Lorgar. Ten tedy už od začátku cílí na pětici zařízení. Počítač, mobily s Androidem nebo iOS, Nintendo Switch a PlayStation 3. Jasné, PS3 už je krapet za zenitem, ale ostatní platformy jsou aktuální a tak pokud chcete ovladač jen pro jednu z nich nebo pro všechny, tak vás Lorgar nezklame.

Samotný gamepad je černý s takzvaným xboxovým layoutem. Takže jednu páčku má vespod vpravo a druhou vlevo nahoře, zatímco po stránce tlačítek využívá známou kombinaci ABXY. To dává smysl, hlavně protože jde samozřejmě o mnohem užitečnější rozložení pro hraní na PC, mobilu i Switchi. I v dalších ohledech je ovladač poměrně běžným produktem a nabízí to, co byste od něj očekávali. V dnešní době samozřejmě nechybí podpora USB-C, přičemž zde nenajdete vyměnitelnou baterii. Naštěstí je ale kapactiou 600 mAh, takže by na jedno nabití měla vydržet nějakých přibližně osm hodin, což je solidní výsledek. Její energii samozřejmě bude hlavně trochu žrát přítomnost dvou motůrků zajišťující vibrace. 

Uprostřed ovladače ve spodní části najdete čtyři řádky LED světel, které určují, zda se nacházíte v Xinput, nebo Dinput módu, a při konkrétním pracování s tlačítkem Turbo také například ukazují nastavenou sílu vibrací. Kolem pravé páčky následně najdete v základu modré LED kolečko a tlačítka ABXY jsou také podsvícená svými příslušnými a známými barvami (zelená, červená, žlutá a modrá). Díky průhlednému provedení těchto tlačítek navíc vidíte „dovnitř“ a samotné podsvícení vytváří celkem zajímavý efekt. Modré kolo kolem pravé páčky navíc slouží i k praktickému využití. Při podržení zmiňovaného Turba můžete pro libovolné tlačítko nastavit efekt, že jeho držení způsobuje softwarové kontinuální stiskávání. Když si Turbo nastavíte, modré kolo se změní na červené a jeho následné blikání indikuje, zda zrovna dochází k využití turbo funkce. Podržením tlačítka Turbo si navíc můžete měnit i zmíněné módy Xinput a Dinput nebo třeba sílu vibrací, a to až ze čtyř úrovní plus vypnutí.

Ovladač musím pochválit i z praktického hlediska. Osobně nejsem velkým fanoušem tzv. xboxových layoutů, ale ovladač se mi držel pěkně a všechny jeho součásti byly přesně na správném místě a přesně dlouhé. Zadní spouště jsem svými prsty pěkně objímal, horní tlačítka působila vcelku dlouze, takže jsem nemusel ukazováčky nijak zvláštně ohýbat, páčky byly na skvělém místě. Ergonomicky a do ruky mi ovladač vážně sednul, navíc všechno vydávalo fajn zvuk při mačkání a ani nic nepůsobilo jako z levného plastu, což mi také často nepřijde, že by se dělo. Trochu zarážející ale byla opravdu nízká hmotnost puhých 200 gramů. Díky tomu celkově ovladač splňuje svůj účel jednoduchého, přenosného gamepadu vhodného jak k počítači, tak třeba při hraní na mobilu. I protože v balení kromě kabelu najdete USB dongle.