Fairphone na poli mobilních telefonů není nováčkem, o tom svědčí už asi název telefonu, který teď představili; Fairphone 4 nabídne dlouhou podporu i záruku, vezměme to ale postupně.

Tato společnost u svých telefonů vždy míří co k nejlepší opravitelnosti a recyklovatelnosti. Fairphone 4 je prý jejich prvním odpadem neutrálním zařízením, za každý prodaný kus totiž firma zrecykluje jiný, nebo odpovídající množství elektroodpadu.

Stejně jako u předešlých modelů se u něj očekává skvělý výkon u iFixit, kteří provádějí testy opravitelnosti zařízení. Mobil se skládá z více modulů, které vyměníte s pomocí šroubováku sami. Dostupný bude modul USB-C, displej, baterie, zadní kryt, reproduktory, reproduktor pro volání a přední i zadní kamery.

Kvůli certifikaci IP54 vypustil 3,5mm jack. Je to sice ochrana pouze proti jemným výstřikům vody, na telefon s odnímatelným zadním krytem je to ale obstojné.

Jinak nabídne dvě 48MP kamery (hlavní a ultraširoká), procesor Snapdragon 570G a v závislosti na konfiguraci 6 GB nebo 8 GB RAM a 128 GB nebo 256 GB interního uložiště, které můžete rozšířit Micro SD kartou.

6,3" FullHD LCD panel má na dnešní dobu už hodně výrazné rámečky, ty ale asi budou zákazníci schopni ve prospěch opravitelnosti odpustit.

Součástky budou dostupné alespoň do roku 2027. Tomu je lehké uvěřit, zvlášť když vezmeme v potaz, že náhradní součástky Fairphone 2 z roku 2016 jsou stále k mání. Tento starší telefon navíc dostal aktualizaci dokonce na Android 9 z Androidu 5, se kterým se prodával.

Ceny se budou pohybovat na 579 eurech (asi 15 000 korunách) za variantu s 6 GB RAM a 128 GB interního uložiště a na 649 eurech (asi 16 500 Kč) za variantu s 8 GB RAM a 256 GB.