Společnost Lumatouch je vývojářem programu LumaFusion sloužícího pro mobilní editaci videa. Původně byla dostupná pouze pro iOS, od minulého roku je k dispozici i uživatelům Androidu. Nabízí širokou škálu funkcí pro profesionální střih, včetně práce s více video a audio stopami, klíčového snímkování, efektů, přechodů a pokročilé korekce barev.

Tato apka je tu s námi již od roku 2016, přičemž stále přináší nová a nová vylepšení. Tentokrát všichni uživatelé, kteří již měli aplikaci zakoupenou, získávají možnost přidávat mřížky, bezpečnostní zóny a horizonty, mohou používat desítky nových přechodů, stejně tak mohou využít široké možnosti nastavení uživatelského rozhraní, včetně změny uspořádání ovládacích panelů na druhou stranu. 

Některé novinky ve verzi 5.0 jsou ale i placené, a to Speed Ramping, tedy zpomalení a zrychlení videa pomocí pokročilých Bézierových křivek a vylepšený Keyframing, tedy klíčové snímkování. 

Speed Ramping v LumaFusion 5.0 je pokročilá funkce, která umožňuje měnit rychlost videa plynulým způsobem. To znamená, že můžete zpomalit, nebo zrychlit určité části videa, přičemž přechody mezi různými rychlostmi jsou hladké a plynulé. Tato funkce je užitečná například pro dramatické efekty, akční scény a zpomalené záběry.

KLÍČOVÉ VLASTNOSTI SPEED RAMPING V LUMAFUSION 5.0:

Klíčové snímkování rychlosti: Uživatelé mohou pomocí klíčových snímků přesně nastavit, kde a jak rychle se má video zpomalit, nebo zrychlit. To dává plnou kontrolu nad tím, jak se rychlost videa mění v čase.

Bézierovy křivky: Tato funkce využívá Bézierových křivek k vytváření plynulých přechodů mezi různými rychlostmi. Křivky umožňují jemné doladění změn rychlosti, což vede k profesionálně vypadajícímu výsledku.

Přednastavené rychlosti: LumaFusion 5.0 obsahuje předvolby rychlostí, které umožňují rychlé nastavení běžných efektů, jako je zpomalení, nebo zrychlení, bez nutnosti ručně nastavovat klíčové snímky.

Přesné zmrazení klipu: Tato funkce umožňuje uživatelům přesně určit, kde má být klip „zmrazen“ – tedy kde se má pohyb ve videu zcela zastavit.

Zlepšená vizuální zpětná vazba: Grafy rychlosti a zrychlení poskytují vizuální zpětnou vazbu, která usnadňuje pochopení, jak různé úpravy ovlivní pohyb a rychlost klipu.

Úprava rychlosti klipu byla již v předešlých verzích, ale byla vždy skoková, takže pokud jste chtěli plynule změnit rychlost z 1x na 0,5x, museli jste udělat na ose řadu bodů a rychlost každého jednoho úseku postupně snižovat. Celý tento proces byl velmi otravný a výsledek nikdy nebyl dostatečně plynulý. Díky novým možnostem Speed Rampingu je celá tato zdlouhavá práce otázkou pár kliknutí a výsledek je daleko lepší, než můžete znát třeba ze změn rychlosti videa v iMovie.

Funkce Keyframing v LumaFusion 5.0 umožňuje uživatelům vytvářet plynulé animace a přesně kontrolovat změny různých vlastností videa, jako je pozice, velikost, rotace, neprůhlednost a další. Klíčové snímkování (Keyframing) funguje tak, že nastavíte hodnoty těchto vlastností v různých časových bodech a aplikace automaticky vytvoří přechody mezi těmito body.

NOVINKY V KEYFRAMINGU V LUMAFUSION 5.0:

Pokročilé ovládání animací: Nový systém umožňuje uživatelům vytvářet komplexní animace s jemnými přechody pomocí Bézierových křivek. Tyto křivky zajišťují plynulejší pohyb mezi jednotlivými klíčovými snímky.

Nezávislé ovládání velikosti, pozice a rotace: Uživatelé nyní mohou tyto parametry od sebe oddělit, což poskytuje větší flexibilitu při tvorbě animací.

Snadné ovládání rychlosti přechodů: Grafy rychlosti a zrychlení umožňují přesné nastavení, jak rychle, nebo pomalu se budou animace mezi klíčovými snímky měnit.

Přednastavení pro pohyb: LumaFusion 5.0 obsahuje nové předvolby, které urychlují proces animace, takže uživatelé mohou rychle aplikovat osvědčené pohyby na své klipy.

Přesné nastavení klíčových snímků: Uživatelé mohou snadno posouvat klíčové snímky pomocí podržení a přetažení nebo pomocí jemných tlačítek pro přesné úpravy.

Také Keyframing tu s námi byl i v minulé verzi, jenom byl velmi omezený a v řadě ohledů byla práce otravná. Nové možnosti nyní umožní přesněji řídit plynulost a dynamiku animací, což bylo předtím složitější. U animace textu oceníte vylepšené možnosti a nové efekty, které pomohou rychle vytvořit atraktivní pohyblivé titulky bez zbytečného trápení. Nakonec i nové uživatelské rozhraní je mnohem intuitivnější, což výrazně zjednodušuje práci a dává větší kontrolu nad celým procesem. 

Jak jsme uvedli, jde o novinky placené, a to částkou 499 Kč. Rozhodně nejdou o malou sumu, na druhou stranu jde o zásadní vylepšení snad nejlepší mobilní střižny, a tak pokud videa na svém telefonu nebo tabletu upravujete často, rozhodně se jejich nákup vyplatí zvážit.