Skupina švýcarských vědců zkoumá jeden z nejotravnějších, ale bohužel i nejběžnějších problémů lidí, kteří nosí brýle. Jde o jejich zamlžování. Výsledky výzkumu jsou velmi zajímavé. Tým zjistil, že tento problém úplně zmizí po „nasprejovánítenké vrstvy zlata do skla při jejich výrobě.

Zlatá úprava funguje jako takový pomyslný radiátor, který nahřeje skla a pomůže absorbovat infračervené záření. Tyto vlastnosti prý zaručí, že se vám brýle už nikdy nezamlží.

Vrstva o tloušťce pouhých 10 nm je vložena mezi jednotlivé vrstvy titanu v konstrukci brýlí. Tato metoda je mnohonásobně efektivnější než postupy na bázi vody, využívané doteď, protože samotná kondenzace vody (příčina mlžení) takto vůbec nevznikne.

Dostáváme se k důležité otázce: Budeme si to moci dovolit? A zde vás musím potěšit. Dle tvrzení výzkumníků je množství použitého zlata tak malé, že by se to na ceně vašich nových brýlí nemělo výrazněji projevit. Jedna se o vrstvu zhruba 12x užší než zlatá fólie. Vědci i tak plánují testy i s jinými kovy.

Tohoto průlomu bylo dosaženo s využitím běžně používaných průmyslových metod. Jinak řečeno, případní zájemci o tuto novinku z řad výrobců brýlí nebudou muset nákladně přebudovávat své výrobní linky. Ani tak ale není zájem o využití velký.

Pokud se s touhle novinkou nesetkáme u brýlí, tak to může být u jiných průhledných materiálů, které se mlží. Takže by mohla fungovat i pro eliminaci mlžení čelního skla u automobilů a v budoucnu třeba i na zrcadlech a oknech.