Značku Funko bude asi většina lidí znát díky sběratelským figurkám s velkou hlavou a puntíky místo očí. Řada Pop! čítá na stovky postaviček z filmů, seriálů, komiksů, videoher a populární hudby. Společnosti Funko ale nejsou cizí ani digitální média. Na svém kontě má několik mobilních her a od nedávné doby i NFT.

NFT je zkratkou anglického termínu „non-fungible token“. Jedná se o digitální tokeny, které podobně jako Bitcoin nebo Ethereum využívají technologii blockchainu, ale na rozdíl od nich je každý NFT unikátní. Díky tomu se uplatňují v gamingu, kde reprezentují například unikátní postavičky nebo předměty, a v umění pro doložení vlastnictví nějakého digitálního díla.

Funko využívá technologii NFT u digitálních sběratelských kartiček s názvem Digital Pops. První sada byla představena v létě a byla věnována Želvám Ninja. Následovaly kolekce Iron Maiden, Big Boy, Fantastik Plastik a nedávno halloweenská sada Freddy Funko

To nejzajímavější se ale teprve chystá. Společnost Funko oznámila kolekci Star Trek: The Original Series, která se začne prodávat 30. listopadu. Na zájemce je připraveno 36 tisíc balíčků po 5 digitálních kartách za 9,99 dolaru (230 Kč) a 12 tisíc balíčků po 15 kartách za 29,99 dolaru (680 Kč). Celkem můžete získat 120 různých karet s postavami, které se objevily v původním seriálovém Star Treku.

Kartičky jsou rozděleny do různých kategorií podle vzácnosti. Pokud narazíte na kartičku z kategorie Legendary nebo Grail, máte nárok na zaslání vzácné sběratelské figurky (fyzické) vyrobené pro tuto příležitost. Je jich pět a nejvzácnější je ta Spockem (vyrobeno bylo pouze 999 kusů). Sběratelskou figurku mohou získat také šťastlivci, kterým se podaří získat po jedné kartičce z kategorií Common, Uncommon, Rare a Epic.

Jednou ze skvělých vlastností NFT je to, že se s nimi dá svobodně obchodovat. Teoreticky by tak mělo být možné dokoupit chybějící kartičky od jiných sběratelů. Prodej bude realizován na platformě Droppp.io, která funguje na blockchainu WAX. Obejdete se tu i bez krypto-peněženky, platit dá klasickou „kreditkou“ nebo přes Apple a Google Pay.