Společnost Meta se nesoustředí pouze na sociální sítě a další softwarové vymoženosti. Naopak, již delší dobu se stará o vývoj VR headsetů (dříve je vyráběla firma Oculus) a současně pracuje i na vlastních AR brýlích s kódovým označením Artemis, které mají podle dřívějších zpráv dorazit v roce 2027, tedy tři roky po vydání Apple Vision Pro. Nyní však přichází informace o komplikacích a změnách plánů.

Meta měla pro své první AR brýle využít microLED displeje, které v rozlišení vyšším než 4K využívá i Apple. Podle nejnovějších zpráv serveru The Information tomu ale nakonec bude jinak. Dodavatelská společnost Plessey, s níž Meta spolupracuje, měla údajně problém vytvořit dostatečně jasné microLED panely, v důsledku čehož byla tato technologie zavržena kompletně. Místo ní kalifornský gigant využije displeje typu LCoS (Liquid Crystal on Silicon).

Technologie LCoS má být levnější a existují pochybnosti ohledně její spolehlivosti, nebo spíše vhodnosti pro využití v AR brýlích. Ty totiž promítají obraz přes skutečný svět, a tudíž je nutné, aby jejich obrazovky dosahovaly vysoké jasnosti, která přebije světlo v okolí nositele. Pakliže tato podmínka splněna nebude, buď dojde ke zhoršení uživatelského zážitku, anebo brýle kompletně ztratí smysl. Obavy vzbuzuje tvrzení redaktora Waynea Ma ze serveru The Information, který ve své zprávě uvedl, že „LCoS displeje nejsou známé pro svou jasnost“.

Toto ale nejsou jediné kroky dozadu, které Meta musí činit. The Information píše, že měla původně v plánu využít karbid křemíku, jenž by umožňoval 70stupňové zorné pole. Namísto něj ale nakonec společnost nasadí skleněný vlnovod, což údajně může zorné pole omezit na 50 stupňů. Řeč je o součástce, jež dovoluje světlu pronikat do očí nositele. Nicméně, kvalitnější verzi s microLED displeji a 70stupňovým zorným polem si budou moct údajně vyzkoušet alespoň vývojáři a zaměstnanci společnosti. Všichni ostatní ale ostrouhají.

S AR brýlemi má být dodáván jakýsi oválný bezdrátový puk, prý aby odlehčil výpočetní část techniky. Jeho součástí měl být kromě 5G modemu, baterie a touchpadu také speciální senzor s velice specifickou úlohou. Cílem mělo podle The Information být „detekovat okolí zařízení a importovat 3D objekty včetně obličejů a těl do digitálního světa“, ale jak už asi tušíte, ani tohoto se nakonec nedočkáme. Senzor totiž v puku dodáván nebude.

Meta má patrně problém s narůstajícími náklady a nejspíš zjistila, že se jí určité komponenty zkrátka nevyplatí. Něco podobného se děje i kolem již vydané soupravy Meta Quest Pro, jejíž produkce podle The Information kompletně skončí, jakmile Metě dojdou součástky. Už se navíc nedočkáme jeho nástupce, jelikož Meta podle všeho vzala plány a hodila je do koše. Středem pozornosti mají být levnější headsety. Bojí se firma v high-end segmentu Applu? Těžko říct...

V současné době bohužel nemáme o AR brýlích Mety žádné další informace. Projekty tohoto typu jsou stále populárnější i mezi dalšími výrobci, ale obvykle po nich ani pes neštěkne, jakmile uplyne nějaká doba od prvního oznámení. Když si ale Meta dává čas až do roku 2027, mohla by na rozdíl od neúspěšných konkurentů přinést například konstrukci skutečně podobnou klasickým brýlím, která bude tenká a elegantní. Osobně musím říct, že jsem zvědavý i na softwarovou výbavu, jelikož to je přesně odvětví, kde by Meta mohla zaválet. Nechme se ale překvapit.