Meta se ponořila do vývoje nového AI modelu s cílem předčit technologii svého konkurenta, OpenAI. Tento nový model, jak uvádí přední zpravodajský portál Wall Street Journal, má být mnohem výkonnější než aktuální Llama 2.

Zajímavým krokem ze strany Mety je, že nový AI model bude open-source. To znamená, že jiné společnosti budou moci využívat tento model k vytváření pokročilých textů a analýz. Kromě toho společnost Meta investuje do technologií potřebných pro tento model, včetně nákupu nejnovějších čipů od společnosti Nvidia.

Co se týče technických specifikací, model Llama byl vyvinut s 70 miliardami parametrů. V porovnání s tím OpenAI ještě nezveřejnilo specifikace svého modelu GPT-4, ale odhady hovoří o 1,5 bilionu parametrů. Právě ten má pro vlastníka Facebooku a Instagramu představovat jakousi metu, ke které se chce v nejbližší době dostat.

Další významnou informací je, že Meta plánuje spustit výcvik svého nového jazykového modelu na začátku roku 2024 s očekáváním jeho vydání v průběhu téhož roku.