Podle nejnovějších informací se společnost Meta (dříve známá jako Facebook) rozhodla zablokovat přístup kanadským uživatelům ke zpravodajskému obsahu na svých platformách Facebook a Instagram. Tato novinka byla oznámena společností Meta na konci minulého týdne poté, co byl v horní komoře kanadského senátu schválen nový zákon o online zprávách.

Nová legislativa s názvem Online News Act má za cíl zajistit jednání mezi velkými digitálními platformami a kanadskými zpravodajskými portály týkající se využívání zpravodajského obsahu v rámci služeb sociálních platforem.

Tímto novým právním předpisem společnost Meta Platforms reagovala na přijetí zákona o online zprávách a rozhodla se implementovat opatření, která omezí dostupnost zpravodajských článků a souvisejícího obsahu na Facebooku a Instagramu pro všechny uživatele v Kanadě. Tato změna se stane platnou a bude provedena v souladu s novým zákonem.

Je důležité zdůraznit, že tato akce se týká pouze kanadských uživatelů a omezení přístupu ke zpravodajským článkům a souvisejícímu obsahu se dotkne pouze dvojice zmíněných sociálních sítí. Další služby a aplikace Meta nebudou tímto opatřením ovlivněny.