Meta nedávno provedla masivní takedown, během kterého byly z Instagramu odstraněny desítky tisíc účtů pocházejících z Nigérie. Účty totiž byly primárně zapojeny do sextortion podvodů, zaměřených na dospělé muže ve Spojených státech, avšak některé z nich cílily i na nezletilé.

Akce je součástí širšího úsilí společnosti Meta bojovat proti sextortion podvodům na svých platformách. Již dříve v tomto roce společnost implementovala bezpečnostní funkci v instagramových zprávách, která automaticky detekuje nahotu a upozorňuje uživatele na možné vydírání. Společnost také poskytuje uživatelům prostřednictvím aplikace rady a zdroje informací o tom, jak se bránit takovým podvodům.

Podle společnosti Meta bylo v rámci nedávných opatření zablokováno 2,500 účtů spojených s asi dvaceti lidmi, kteří spolupracovali na provádění sextortion podvodů. Společnost rovněž zrušila tisíce účtů a skupin na Facebooku, které poskytovaly rady a další informace pro potenciální sextortionisty, včetně scénářů a falešných obrázků.

Účty byly spojeny s takzvanými Yahoo Boys, což je skupina volně organizovaných kybernetických zločinců, která působí převážně z Nigérie a specializuje se na různé typy podvodů, jak uvádí Meta.