Meta, společnost stojící za populárními sociálními sítěmi, čelí už několik let kritice za to, jak její platformy zpracovávají politický obsah. V reakci na to nyní umožňuje uživatelům snížit množství politicky zaměřených příspěvků doporučených algoritmy na Instagramu a novém Threads. Politický obsah, jak ho Meta definuje, zahrnuje širokou škálu témat od vládních záležitostí až po sociální otázky s dopadem na skupiny nebo společnost jako celek. Nový filtr je nastaven jako zapnutý ve výchozím nastavení.

Funkci, která byla původně oznámena v únoru letošního roku, Meta popisuje jako krok k lepšímu uživatelskému zážitku na Instagramu a Threads. Společnost uvádí: „I když si přejete sledovat účty publikující politický obsah, nechceme být bariérou mezi vámi a jejich příspěvky. Současně však neplánujeme aktivně promovat politický obsah z účtů, které nesledujete.“

S novou funkcí se sníží viditelnost politických příspěvků v různých sekcích, jako jsou Prozkoumat, Reels a navrhované uživatelské profily, zatímco obsah sledovaných účtů zůstává beze změn.

Uživatelé Instagramu mohou ověřit dostupnost této funkce v nastavení, pod sekci navrhovaného obsahu, kde najdou možnost pro politický obsah. Zde lze zvolit, zda chcete omezit či neomezit politické příspěvky z ne sledovaných účtů. Výběr možnosti omezení nevede k úplné eliminaci politického obsahu, ale k jeho snížení v navrhovaných sekcích. Vaše rozhodnutí se automaticky aplikuje jak na Instagram, tak na Threads.