Meta, majitel platforem jako Facebook a Instagram, je opět pod palbou kritiky, tentokrát za své metody ochrany nezletilých uživatelů. Evropská komise zahájila vyšetřování, které má určit, zda společnost porušuje pravidla nově zavedeného Digitálního služebního zákona tím, že přispívá k závislosti dětí na sociálních médiích a nezajišťuje dostatečnou úroveň jejich bezpečnosti a soukromí.

Vyšetřování se zaměří na to, zda Meta řádně hodnotí a řeší rizika spojená s designem jejich uživatelských rozhraní, která mohou využívat slabosti a nezkušenost mladistvých, vést k závislosti a podporovat takzvaný efekt "rabbit hole", kdy uživatelé propadají hluboko do obsahu platformy. Takové hodnocení je nezbytné k ochraně fyzického a psychického zdraví dětí a k respektování jejich práv.

Komise se také zaměří na to, zda společnost Meta podniká nezbytné kroky k zamezení přístupu nezletilých k nevhodnému obsahu, zda disponuje efektivními nástroji pro ověřování věku a zda mají mladiství k dispozici jednoduché a robustní nástroje pro ochranu soukromí, jako jsou výchozí nastavení.