Evropská komise zesiluje tlak na společnost Meta ohledně přístupu k datům po vypnutí nástroje CrowdTangle. Toto rozhodnutí Meta, které přišlo navzdory protestům výzkumníků a občanské společnosti, je součástí širšího vyšetřování přístupu společnosti k dezinformacím a politice související s volbami. Komise nyní Metě důrazně připomíná její povinnosti vyplývající z Aktu o digitálních službách (DSA), který vyžaduje, aby platformy umožnily externím výzkumníkům přístup ke svým datům.

Komise konkrétně žádá společnost Meta o podrobnosti týkající se Meta Content Library a jejího API, které společnost představila jako náhradu za CrowdTangle. Žádá informace o kritériích způsobilosti pro přístup, procesu žádosti, rozsahu dostupných dat a funkcionalitách. Tímto krokem Komise zdůrazňuje svůj zájem na transparentnosti a spolupráci ze strany Meta, zejména v oblasti výzkumu dezinformací a volebních kampaní.

Kritici však upozorňují, že Meta Content Library nenabízí všechny funkce, které poskytoval CrowdTangle, a přístup k ní je mnohem přísněji kontrolován. To vyvolává obavy, zda nová platforma skutečně umožní nezávislý výzkum v takovém rozsahu, jaký byl možný s CrowdTangle. Komise proto bude bedlivě sledovat odpověď společnosti Meta a její další kroky v této oblasti.