Technologičtí giganti Meta a Google se snaží uzavřít lukrativní licenční smlouvy s hollywoodskými studii, aby mohly vylepšit své modely pro AI generované video. Podle zprávy Bloomberg obě společnosti nabídly desítky milionů dolarů v naději, že získají přístup k cennému obsahu. Netflix a Disney sice odmítly licencovat svůj obsah, ale projevily zájem o jiné formy spolupráce. Naopak Warner Brothers Discovery naznačil ochotu licencovat některé ze svých programů, což by mohlo otevřít nové možnosti pro AI technologie.

Mluvčí Meta odmítl situaci komentovat a Google na žádost o vyjádření nereagoval. Obě firmy doufají, že tyto dohody posunou jejich nástroje pro generování videa na vyšší úroveň. Google nedávno představil text-to-video model nazvaný Veo.

Meta také intenzivně pracuje na vývoji AI generovaného videa. Konkurence v této oblasti roste, což dokazuje i nedávná víceletá dohoda mezi OpenAI a NewsCorp na přenos zpravodajského obsahu do ChatGPT. Meta rovněž zvažuje platby vydavatelům za přístup ke zprávám, fotografiím a video obsahu pro trénink svých AI modelů.