Před nedávnem americká konzultační firma McKinsey & Company publikovala zprávu, podle níž má umělá inteligence potenciál nahradit více než polovinu současných pracovních pozic do roku 2045.

V rámci svého rozboru se poradenská společnost soustředí na několik klíčových faktorů, které budou nevyhnutelně ovlivňovat proces automatizace vedený umělou inteligencí, jako je například rychlost adopce, vývoj, investice, regulace a infrastruktura.

Vzhledem k současnému urychlenému tempu adopce a vývoje AI technologií firma McKinsey dokonce upravila svůj původní odhad, kdy by umělá inteligence měla dosáhnout hranice 50% automatizace, z roku 2053 na rok 2045.

Je také jasné, že rychlost implementace generativní umělé inteligence bude výrazně vyšší ve vyspělých zemích, jako jsou například Spojené státy americké, Japonsko nebo státy Evropské unie. Zpráva dále uvádí, že největší dopad umělé inteligence bude patrně na pracovních pozicích s vyššími příjmy.

Ve zprávě McKinsey se mimo jiné uvádí, že umělá inteligence bude v globálním měřítku generovat příjmy ve výši 2,6 až 4,4 bilionu amerických dolarů. Do roku 2030 má tento segment generovat až 15,7 bilionu dolarů každý rok.

Co si o takové budoucnosti myslíte vy?