Podle nedávného průzkumu, který uskutečnil poskytovatel antivirových programů Malwarebytes, se zdá, že mezi oslovenými lidmi panuje široce rozšířená obava týkající se umělé inteligence, konkrétně textového nástroje ChatGPT od společnosti OpenAI. Důvody této obavy lze především přisuzovat bezpečnosti a důvěryhodnosti.

Podle průzkumu Malwarebytes je 81 % respondentů znepokojeno bezpečnostními riziky spojenými s textovým AI nástrojem ChatGPT. Dalších 63 % oslovených osob nedůvěřuje informacím, které generuje umělá inteligence. Kromě toho 51 % účastníků průzkumu vyjádřilo přání, aby byl vývoj umělé inteligence pozastaven.

Na grafu níže je vidět, že 41,1 % dotázaných silně souhlasí s tím, že ChatGPT představuje bezpečnostní rizika. Pouze 2 % dotázaných s tímto tvrzení silně nesouhlasí.

Společnost Malwarebytes závěrem svého průzkumu uvádí: „Náš průzkum ukázal, že většina oslovených osob se seznámením s ChatGPT vyjadřuje obavy ohledně rizik, která představuje pro zabezpečení a bezpečnost. Dále nevěří informacím, které tento nástroj produkuje, a rádi by viděli pozastavení vývoje, aby bylo možné zajistit regulaci. Zbývá zjistit, zda se jedná pouze o dočasnou obavu, nebo o trend, který přetrvává.“

Na celý průzkum společnosti Malwarebytes se můžete podívat pod přiloženým odkazem ZDE.