Po testovacím období uvádí Adobe svůj nový soubor generativních AI modelů Firefly do balíčků Adobe Creative Cloud, Adobe Express a Adobe Experience Cloud. Zatímco dříve byly dostupné jen v beta verzích, nyní se konečně otevírají širší veřejnosti. K tomu Adobe nabízí samostatnou aplikaci Firefly, která umožňuje hlubší ponoření do možností umělé inteligence.

Součástí sady Firefly je široké spektrum nástrojů pro práci s obrázky, videi a vektory. Najdeme mezi nimi například populární Generativní výplň, která se stala internetovým fenoménem hned po svém uvedení. Umožňuje vám chytré odstranění objektu ze snímku a/nebo přikreslení nového zadáním textového příkazu. Knihovna funkcí sady Firefly je dostpná zde.

Firefly mimo jiné nabízí speciální řešení pro podniky, což je ideální pro ty, kteří hledají komerčně bezpečný generativní AI model. Adobe také vyvíjí způsoby, jak zákazníkům umožnit přizpůsobit modely Firefly svým vlastním prostředkům k vytváření specifického obsahu.

Důležitým prvkem Firefly je tzv. Content Credentials, tedy digitální štítek, který k obrázku přidává metadata a označuje jej jako produkt generovaný AI. Adobe se může v klidu zařadit mezi průkopníky v oblasti identifikace obrázků generovaných umělou inteligencí. Firma totiž patří k patnácti firmám, které před pár dny přislíbily Bílému domu pracovat na technologiích schopných rozpoznávat obrázky vytvořené pomocí AI a zároveň poskytovat informace o jejich bezpečnosti, což má podpořit zodpovědné využívání generativního AI.

Vzhledem k výpočetním nárokům generativního AI přichází Adobe také s inovativním kreditovým systémem, umožňujícím efektivní postupy poháněné Firefly. Předplatitelé balíčku Creative Cloud pro všechny aplikace mohou očekávat měsíční příděl 1 000 kreditů. Pokud uživatelé vyčerpají svůj kreditní limit, mohou stále vytvářet obsah pomocí Firefly, ale s omezenou rychlostí. Zákazníci mají možnost pořídit si další balíčky kreditů pro Firefly za cenu od 4,99 dolaru, čili asi 115 Kč v přepočtu.

Adobe představuje také nový systém ročních bonusů pro přispěvatele do knihovny ilustračního a podkladového obsahu Adobe Stock. Ti, kteří umožní využití svých příspěvků k tréninku modelů umělé inteligence společnosti, mohou v rámci tohoto programu očekávat finanční odměny.