Samsung už v letošním roce přišel s vlajkovými tablety a také novinkami spadajícími do střední třídy. Teprve v prosinci ale přinese do Česka dvojici levnějších modelů, které cílí na to nejméně náročné publikum. O modelech Galaxy Tab A9 a Tab A9+ už mnozí z vás jistě slyšeli – kromě toho, že se o nich dříve spekulovalo, byly před nedávnem uvedeny na trh v některých zahraničních oblastech. Včera už ale byla řada oficiálně ohlášena pro český trh, takže známe i zdejší ceny.

Tablety se od sebe liší především velikostí. Zatímco levnější model Tab A9 nabízí kompaktnější konstrukci s 8,7palcovou obrazovkou o frekvenci 60 Hz, Tab A9+ se pyšní 11palcovým panelem s vyšší 90Hz frekvencí. Pro hraní her nebo sledování filmů je tedy o něco vhodnější. Pokud vám tedy nevadí si trochu připlatit, zdá se být lepší volbou.

S rozměrnější konstrukcí je možné do akce nasadit také větší baterii, což je důvod, proč má Galaxy Tab A9+ baterii o kapacitě 7 040 mAh, zatímco jeho levnější bráška pouze 5 100 mAh.

Co se týče procesoru, v tiskové zprávě Samsung žádné detaily neprozradil. Tedy kromě toho, že jde o osmijádro, což není zrovna překvapivé. Některé zdroje ale uvádí, že Galaxy A9+ sází na čipset Qualcomm Snapdragon 695, zatímco základní A9 využívá o něco pomalejší MediaTek Helio G99.

Další výhodou dražšího kousku je podpora technologie Samsung DeX, která umožňuje připojením externího displeje a příslušenství udělat z mobilního zařízení, v tomto případě tabletu, něco jako stolní počítač.

CENA A DOSTUPNOST

Tablety řady Galaxy Tab A9 budou v České republice k dispozici v průběhu prosince 2023 ve grafitové a stříbrné barevné variantě. Doporučené maloobchodní ceny byly stanoveny následovně:

  • Galaxy Tab A9+ 5G 128 GB – 8 699 Kč
  • Galaxy Tab A9+ 5G 64 GB – 7 399 Kč
  • Galaxy Tab A9+ Wi-Fi 64 GB – 6 199 Kč
  • Galaxy Tab A9 LTE 64 GB –5 499 Kč
  • Galaxy Tab A9 Wi-Fi 64 GB – 4 499 Kč