Už léta při vydání nových produktů od Googlu probíhá snad všemi českými médii hláška, že u nás žádná z novinek oficiálně dostupná nebude. Jednotlivá zařízení, kupříkladu oblíbené chytré telefony řady Pixel, se u zdejších prodejců posléze dají pořídit, ale za vyšší cenu, než kdybychom si je mohli pořídit od samotného Googlu. To bohužel kvůli absenci českého Google Store stále není možné.

Oficiální internetový obchod kalifornského technologického giganta je už dlouho dostupný u sousedů v Německu nebo Rakousku, ale přístup k němu mají i další evropské státy (kupříkladu Francie, Belgie, Itálie, Nizozemsko aj.). Už v příštím roce by se ale mohl Google Store konečně otevřít i v Česku, a to po několikaměsíčních přípravách. Informoval o tom portál MobilMania.cz s odvoláním na dva své důvěryhodné zdroje.

Rozhodnutí údajně stále není definitivní a cokoliv se může ještě změnit. Ačkoliv se tedy hovoří o spuštění v druhé polovině příštího roku, konkrétní termín otevření Google Store znám není. Právě H2 2024 však zní smysluplně kvůli tomu, že v tomto období s nejvyšší pravděpodobností debutuje další vlajkové smartphony Pixel a možná i jiné produkty, jako například Pixel Watch 3 nebo nová bezdrátová sluchátka.

Zpřístupnění Google Store českým spotřebitelům by přineslo hned několik benefitů. Nejenže by bylo možné pořídit jednotlivé produkty levněji, ale také bychom se nejspíš dočkali i předobjednávkových bonusů, s ohledem na něž byl Google tento podzim opravdu štědrý. Nové telefony či chytré hodinky, o které bývá velký zájem, by si navíc šlo objednat už v den vydání na větších světových trzích.

Google aktuálně hledá pracovníka na pozici „Strategic Partner Manager, Hardware, Central and Eastern Europe“ s výkonem práce v Praze. Jednou z náplní práce je „rozvíjet a udržovat znalosti v oblasti maloobchodního prodeje hardwaru a telekomunikačních služeb ve střední a východní Evropě se zaměřením na Českou republiku, Maďarsko a Rumunsko“.