Nastal moment, na který se opět čekalo poměrně dlouho –Motorola oficiálně ohlásila uvedení vlajkového smartphonu Edge 40 Pro na český trh. Ten byl již v prosinci představen v Číně jako Moto X40 a podobně jako konkurenční smartphony láká na vysoký výkon nebo rychlé nabíjení. Jeho hlavní výhodou je ale cena.

Pojďme ale hezky popořadě. Edge 40 Pro dokáže zaujmout už svým elegantním designem, jehož klíčovým prvkem je zaoblený pOLED displej s rozlišením FullHD+, který se navíc chlubí 165Hz obnovovací frekvencí. Chráněn je odolným ochranným sklem Corning Gorilla Glass Victus, takže omyl v podobě upuštění smartphonu na dlažbu nebo ostrý předmět by nemusel být pro obrazovku fatální.

Smartphonu sluší také jeho tenký hliníkový rám a kamerový modul na zadní straně, který je chráněn speciálním krytem. Co se navíc týče kamerové sestavy, hlavní snímač je 50Mpx a nechybí mu optická stabilizace obrazu nebo schopnost okamžitě zaostřovat na všechny pixely. Součástí výbavy je i 50Mpx ultra širokoúhlý objektiv a 12Mpx portrétový teleobjektiv. V průstřelu obrazovky je pak umístěná ještě 60Mpx selfie kamera s širokou podporou umělé inteligence.

Motorola láká na možnost nahrávat videa v rozlišení 8K nebo ve k 4K s podporou HDR10+. Kromě toho zvýrazňuje i speciální režim pro nahrávání videí při slabém osvětlení, funkci uzamknutí horizontu nebo automatické zaostřování se sledováním objektu ve videu.

Pod kapotou telefonu najdeme aktuálně nejvýkonnější čipset celé androidové scény – osmijádrový Snapdragon 8 Gen 2 z dílny amerického Qualcommu. Kromě něj smartphone disponuje i 4 600mAh baterií s podporou 125W dobíjení kabelem. Nechybí však ani bezdrátové nabíjení o 15W výkonu nebo 5W reverzní nabíjení.

Mezi další klíčové parametry patří certifikace IP68 poskytující ochranu před vodou až do hloubky 1,5 metru po dobu maximálně 30 minut, reproduktory s podporou prostorového zvuku Dolby Atmos nebo operační systém Android 13.

CENA A DOSTUPNOST

Smartphone Motorola Edge 40 Pro bude dostupný v nejbližších dnech s cenou začínající od 21 599 Kč.