Globální trh s chytrými telefony prochází zásadní změnou. Podle nedávných dat od výzkumné společnosti Counterpoint Research došlo k poklesu o 8 %, což je nejnižší úroveň třetího čtvrtletí za poslední deset let. Tento výrazný pokles může signalizovat hlubší problémy v odvětví mobilních telefonů, které bylo kdysi považováno za nezastavitelné v růstu.

Jedním z hlavních důvodů tohoto poklesu je podle Counterpoin Research snížená poptávka po hlavních značkách, zejména Apple a Samsung, ve většině vyspělých trhů. Tyto společnosti, které kdysi dominovaly trhu, nyní čelí konkurenci od nových hráčů a měnícím se spotřebitelským preferencím. Zatímco dříve byly nové modely chytrých telefonů netrpělivě očekávány a rychle se prodávaly, dnes se zdá, že spotřebitelé jsou opatrnější v přechodu na nová zařízení. Ekonomická nejistota a globální události, jako jsou války a pandemie, mohou také ovlivnit spotřebitelské výdaje a ochotu investovat do nových technologií.

Celkový objem dodávek v odvětví se však zvýšil o 2 % od druhého čtvrtletí, což přineslo optimistické vyhlídky na možné ukončení více než dvouletého trendu ročních poklesů v závěrečných měsících tohoto roku.

Analytická společnost Counterpoint Research zdůraznila význam nové řady iPhone 15, která byla uvedena na trh v září letošního roku, jako potenciální katalyzátor pro obnovení růstu na klíčových trzích, jako jsou USA, Evropa a Jižní Korea.