Bezdrátové nabíjení se ve světě mobilních telefonů už pomalu stalo standardem, mezi notebooky je ale spíše výjimkou. Například Dell v roce 2017 představil notebook typu 2v1, ke kterému se dala dokoupit nabíjecí podložka. Systém se ale moc neujal. 

Přečtěte si také: Perfektní myš a podložka, která dokáže bezdrátově nabíjet i mobil?!

Teď něco podobného zkouší společnost Lenovo. Její řešení s názvem Go Wireless Charging Kit není na rozdíl od Dellu přímo zabudováno v žádném notebooku, jedná se o počítačové příslušenství sestávající z nabíjecí podložky a podlouhlého USB adaptéru se dvěma piny. 

Adaptér by měl podle slov výrobce být kompatibilní s většinou 13 a 14palcových notebooků na trhu, které podporují nabíjení přes USB-C. Rozumí si jak s Windows, tak i s macOS a Linuxem. Nedoporučuje se nicméně používat u zařízení s dotykovým displejem, při ťukání a ježdění prstem po displeji se může s notebookem pohnout, čímž dojde k přerušení nabíjecího cyklu.

Lenovo Go Wireless Charging Kit pracuje na standardu Power by Contact od společnosti Energy Square, což samozřejmě znamená, že není kompatibilní s Qi nabíječkami. Maximální výkon je stanoven na 65 W a účinnost je úctyhodných 93 %, takže by se nabíječka neměla příliš zahřívat. Naopak spíše napomáhá chlazení, protože díky tloušťce (3,2 mm) adaptéru vzniká mezi počítačem a podložkou prostor pro odvětrávání tepla. 

Pokud byste chtěli svůj notebook zbavit nabíjecího kabelu, tak si připravte zhruba 3 600 Kč. Datum premiéry Lenovo Go Wireless Charging bylo stanoveno na letošní říjen/október. Jestli plánuje v budoucnu tuto technologii integrovat přímo do svých laptopů, společnost Lenovo neuvedla.