Krást se nevyplácí. To potvrzuje i společnost Tesla, která nyní žaluje bývalého inženýra Alexandra Yatskova za údajné odcizení „důvěrných a přísně střežených“ dat. Prý se týkala technologie superpočítače Project Dojo.

V kopii žaloby Tesla obviňuje Yatskova ze stažení informací do svých osobních zařízení a následného odmítnutí jejich navrácení. Inženýr navíc podle společnosti lhal ve svém životopise o pracovní historii a kvalifikaci.

Yatskov pro Teslu začal pracovat v lednu jako tepelný inženýr a pomáhal s návrhy chladících systémů počítače Dojo. Ten pracuje díky neuronové síti a zpracovává velké množství dat, pomocí nichž trénují umělé inteligence využívané v automobilech. Yatskov měl prý přístup k informacím o chlazení zařízení, a i k dalším důležitým věcem s projektem souvisejícím.

Podle Tesly musí všichni inženýři při nástupu podepsat dohodu o mlčenlivosti, která by jim měla zabránit ve vynášení nebo uchovávání tajných informací. Yatskov si údajně data stáhl do osobních zařízení, a dokonce si je přeposílal mezi svým osobním a pracovním e-mailem.

Yatskov se údajně ke všemu přiznal poté, co jej společnost konfrontovala. Rovněž byl požádán, aby přinesl zařízení a mohla být obnovena všechna ukradená data. Důkazy se pokusil zfalšovat pomocí atrapy notebooku a mělo to vypadat, že má přístup pouze k neškodným informacím firmy.

Tesla nyní požaduje nahrazení veškerých škod a také soudní příkaz, který by bývalého inženýra, jenž odstoupil z funkce 2. 5, přinutil data vrátit.