Výběr správné klávesnice patří mezi jednu sice z posledních, přesto o nic méně důležitějších věcí pro každého správného pařana, který má doma nadupaný počítač. Přece jenom je to věc, se kterou budete v kontaktu v podstatě všechen čas strávený u… No, inu, klávesnice... A tak logika velí, že potřebujete i 100% klávesnici, ne? Ne tak úplně, jak vám dokáže ROG Strix Scope II 96 Wireless.

Jak název napovídá, jedná se o klávesnici s tzv. 96% form-factorem. S těmi 100% jste určitě obeznámeni a ty menší pravděpodobně znáte také. Ty, které třeba postrádají numerickou klávesnici, jsou 60%. Dokonce existují i 40%, které zpravidla nemají ani horní řadu kláves s čísly a funkčními klávesami (F1-12). 96% klávesnice, jako je tato, si tak berou to nejlepší z obou světů a zároveň zachovávají právě numerickou klávesnici.

Oproti běžným 100% klávesnicím mají ty 96% všechno více naplácané na sebe. Mezer bývá méně a zároveň dochází k některým kreativním řešením, jak neztratit žádnou funkcionalitu. V případě ROG Strix Scope II tu třeba stále můžete najít klávesy Insert, Delete, PageUp a Page Down. Klávesy Home a End ovšem byly schované coby alternativní funkce právě PageUp a Page Down, pro jejichž užití musíte ještě stisknout klávesu Fn. Zrovnatak se tyto klávesy nenachází mezi písmeny a numerickou klávesnicí, nýbrž v tomto případě nahoře hned po řadě funkčních kláves. Všechno je tak zkrátka více „nahňácané“ k sobě.

Jak jsem ale říkal, ROG Strix Scope II v ničem neztrácí a co se funkcí týče nabízí vše, co byste od pořádné, velké, špičkové klávesnice čekali. Zmínku si určitě vzhledem k velikosti klávesnice multimediální kolečko a tlačítko v pravé horní straně. Kolečko funguje typickým „nahoru dolů“ způsobem a lze také stisknout. Tlačítko vedle něho poté mění režimy pro kolečko. Kromě hlasitosti tak můžete nastavit, aby kolečko pozastavilo hudbu nebo spustilo další skladbu; můžete jím plynule ovládat intenzitu RGB osvícení či jím můžete nahradit kolečko myši. Co máte za aktuální režim je navíc vidět malým ukazatelem vedle numerické klávesnice. Kde zrovnatak lze vidět NumLock, ScrollLock či CapsLock nebo které ze tří Bluetooth připojení zrovna používáte.

Ano, samotná klávesnice – jak je opět evidentní z názvu – je bezdrátová. A to nejen jak pomocí zmíněného Bluetooth připojení, tak i pomocí 2,4GHz donglu, který lze při nepoužívání schovat v horní části klávesnice. Logicky nechybí ani klasické připojení nebo nabíjení přes necelé dva metry dlouhý USB-A do USB-C kabel. Součástí balení je i redukce. Do ní můžete zapojit USB-A konec, abyste na druhou stranu píchli USB-C a ten následně do počítače s libovolným USB konektorem. Efektivně si tak můžete kabel i prodloužit a zároveň zajistit kompatibilitu, pokud třeba do počítače USB-C zapojit nemůžete.

Není to ale všechno, co najdete součástí balení. Osobně jsem velkým fanouškem přibalené měkké područky i alternativní verze polo-průsvitného mezerníku na motivy ROG. U něho bych měl akorát výtku, že musíte z toho původního trochu silou odebrat dvě plastové podpory a ty připevnit k tomu alternativnímu. Není to na první pohled úplně intuitivní, ani příjemné řešení, i když ho většinou budete řešit pravděpodobně jen jednou.

V neposlední řadě nesmí pro fajnšmekry chybět ani typická „pinzeta“ na vysazování čepiček i switchů. Ano, ROG Strix Scope II je takzvanou hot-swapovou klávesnicí. Pokud si tak přikoupíte kompatibilní switche, můžete si každý z nich podle potřeb změnit.

V základu ovšem klávesnice disponuje switchi ROG NX Snow. Lubrikovanými, lineárními a mechanickými switchi postavených na tlumících polštářcích. Výsledkem je mechanická a relativně tichá, přesto příjemně klikající klávesnice, která i při aktivním používání působí bytelně. To zejména tím, že doubleshot ABS čepičky disponují menším „stonkem“. Klávesy jsou tak posazeny blíže samotným switchům a tolik se při stisknutí nekvrdlají.

ROG Strix Scope 2 ale nabízí i další funkce. Určitě potěší možnost zamknout klávesu Windows či funkce pro Xbox Game Hub včetně zpětného nahrávání pomocí kombinací FN+F1 až FN+F4. Překvapila mě i kombinace kláves FN+F12, kterou označuji za vhodnou do práce. Při použití této kombinace se totiž automaticky skryjou všechna okna až na plochu. Je to stejné jako kombinace Win+D, ale pobavilo mě, že tu něco takového zkrátka je.

Poslední věcí, která si určitě zaslouží zmínku především do budoucna, je ještě zpátky k 2,4GHz donglu. Ten se totiž řadí do nové kategorie takzvaných „Omni Receiverů“. Tedy donglu, který při zapojení dvou kompatibilních zařízení ROG, dokáže snímat signál obou najednou. Aktuálně to lze použít třeba v kombinace s touto klávesnicí a myší Harpe ACE Aimlab, která propaguje stejnou funkci. Nemám pochybnosti, že postupně bude ROG seznam kompatibilních zařízení rozšiřovat a ten nápad mě rozhodně těší.

Abych to tedy celé shrnul, ROG Strix Scope II 96 Wireless mě vlastně překvapila. Překvapila mě tím, jak dobře se na ní píše i tím, jak rychle jsem si zvykl na 96% form-factor. Líbí se mi přibalená područka i hezký mezerník. Přesto je nutné podotknout, že na lehce menší velikost si rozhodně člověk zvyknout musí. Stejně tak si zvyknout na to, že změna mezerníku není lehlejčí a nejintuitivnější. Zrovna tak přesazování jinak velmi kvalitních Snow switchů, u kterých musíte pomocí přibaleného nástroje zmáčknout takové dvě packy a nebát se za to prostě škubnout. Což není u klávesnice za X tisíc něco, co se mi dělá jednoduše.