Uživatelé čteček Kindle od Amazonu už si nadále nebudou moci knížky kupovat ani pronajímat přímo ze svých Android zařízení. Konec plateb z Androidů hlásí i hudební předplatné společnosti, Amazon Music. Důvodem jsou podmínky obchodu Play Store.

Aby na něm totiž mohly aplikace setrvat, musely by i pro platby uvnitř aplikací využívat platební systém Googlu. To by pro Amazon znamenalo přijít o až 30 % z plateb na Androidu. Od 1. 6. začne Google mazat aplikace, které porušují podmínky.

Technicky vzato bylo využívání platební brány Googlu vyžadováno pořád, společnost ho ale doteď nevyužívala. To znamenalo, že si aplikace mohly interní transakce zpracovávat sami. Tento volný přístup Googlu ale končí a vývojáři budou buď muset platit 30 % z plateb, nebo je z Androidu úplně stáhnout.

Amazon už dříve s prodejem knih opustil iOS, App Sotre totiž stejnou porci ze zisků vymáhá také. Právě toto pravidlo vedlo ke stále nezakončenému soudnímu procesu mezi Applem a Epic Games, který podíl ze zisků odmítl platit a Apple ho tak z obchodu odstřihnul, včetně Fortnite.

Amazon ve svých aplikacích, ze kterých teď možnost platby zmizela, pobízí k zaplacení přes počítač nebo web, kde podíly platit nemusí. Google si nutně nemusí brát těch zmíněných 30 %, své podíly má s některými aplikacemi sjednané dokonce jen na 10 %.