Společnost Binah.ai překvapila na veletrhu CES 2022 prohlášením, že vyvinula aplikaci, která dokáže měřit krevní tlak, a to bez jakéhokoliv speciálního příslušenství. Nepotřebujete žádný senzor nebo chytré hodinky, postačí mobil se selfie kamerou nebo počítač a webkamera. 

Celý proces připomíná focení selfíčka. Pacient spustí aplikaci, usměje se do kamery a voilà, do minuty se objeví údaj o krevním tlaku, dechové frekvenci, okysličení krve, srdečním tepu, variabilitě srdečního tepu a úrovni stresu. Systém funguje na principu fotopletysmografie, kdy aplikace vyhodnocuje odraz světelného signálu z kůže a podkoží. Stejnou techniku využívají i pulsní oxymetry a další lékařská zařízení, ale ty se většinou přiloží přímo na pokožku.

Měření krevního tlaku „ze selfíčka“ se v přesnosti nevyrovná profesionální technice, kterou využívají lékaři, ale má potenciál nahradit volně prodejné tlakoměry. Aplikace se dokonce ani nemusí nijak kalibrovat. Aspoň to tvrdí její autoři. Aplikace od Binah.ai není volně dostupná, vývojáři ale nabízejí potenciálním zájemcům demonstraci. Veřejná není ani zpráva o přesnosti, která byla testována na 264 subjektech.

Využití mobilních aplikací v medicíně vídáme čím dál častěji. Není to tak dávno, co Google oznámil, že svoji aplikaci Fit rozšíří o funkci měření dechové frekvence a tepu. I v těchto případech postačí mobil s kamerou, žádné příslušenství není potřeba. Dalším případem je aplikace pro vyšetření znamének, která sice nedokáže odhalit melanom, ale může doporučit uživateli, aby navštívil kožního lékaře, pokud identifikuje podezřelý úkaz na pokožce. A dokonce existuje i mobilní aplikace, která byla schválena příslušnými úřady jako léčivo. Jde o Natural Cycles, která dokáže s velkou přesností určit plodné a neplodné dny, a tím pádem nahrazuje antikoncepci. Nefunguje ale stoprocentně, což vedlo k řadě žalob po celém světě.