Těžba některých kryptoměn vyžaduje nejen značné investice do hardwaru (především do výkonných grafických karet), ale značné jsou také nároky na spotřebu. To je také jeden z důvodů, proč Čína zakročila proti těžbě a obchodování s kryptoměnami. Vysoké energetické nároky těžby bitcoinu a dalších kryptoměn jsou v rozporu s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality. Tak zní aspoň oficiální vysvětlení zátahů na kryptotěžaře.

Přečtěte si také: Ilegální „kryptofarma“ s PlayStationy netěžila bitcoin, ale lootboxy

Dalším problém představují nelegální kryptofarmy, které kradou elektřinu. Nedávno jsme psali o zátahu na jednu takovou „farmu“ na Ukrajině, i když nakonec se ukázalo, že kromě kryptoměn „těžila“ hlavně lootboxy, konkrétně balíčky virtuálních karet s hráči pro FIFA Ultimate Team ve hře FIFA 21. Co se bude dít se zabavenou technikou, do které spadá kromě procesorů a grafických karet také 3 800 konzolí PlayStation 4 Slim, ukrajinské úřady neuvedly. 

Silniční válec likviduje 1069 počítačů určených pro těžbu bitcoinu

Například v Malajsii hardware z nelegální těžby kryptoměn likvidují. Záběry z likvidace byly dokonce zveřejněny na YouTube. Malajská policie z okresu Miri pro tento účel využila silniční válec. Stroj používaný k hutnění povrchů silnic na krátkém videu drtí 1069 počítačů, které policie zabavila v období mezi únorem a dubnem. Cena hardwaru vychází v přepočtu na 27,2 milionu korun. Jedná se o specializované počítače (tzv. mining rigy) určené k těžbě bitcoinu. Od té doby, co rapidně narostla cena bitcoinu, jde po celém světě o nedostatkové zboží.

Jejich majitelé se provinili zločinem krádeže elektrické energie v hodnotě cca. 43 milionů korun. Šest viníků bylo odsouzeno k osmiměsíčnímu pobytu ve vězení, a navíc musí zaplatit pokutu 41 tisíc korun. Ani policie, ani malajsijská média neuvádějí, proč musely být počítače zničeny. Výtěžek z jejich prodeje by mohl pokrýt velkou část způsobené škody.